Hallandsposten

Doldisar drog hem guld och silver

- SARA KAPPELIN 010-471 50 75 sk@hallandspo­sten.se

De är doldisar som vunnit guld i både SM och VM. Unnaryds dragkampsk­lubb ligger lågt, men drar tungt. Det som fattas är fler medlemmar.

HUR MÅR FÖRENINGAR­NA?

– Det har varit en väldigt framgångsr­ik klubb genom åren. Vi har skördat stora framgångar både internatio­nellt och nationellt, med både Sm-guld och Vm-guld. Men vi är lite dåliga på att marknadsfö­ra det, säger Tomas Persson, tränare.

Så är det. Klubben har vunnit många medaljer. Senast, i juli i år, var det damerna som drog hem ett silver under Sm-veckan i Helsingbor­g.

Bland invigda är Unnaryd framträdan­de.

– Det är det man förknippar Unnaryd med. När man är iväg och säger var man är ifrån säger de alltid, jaha, det är där dragkampen är.

KLUBBEN HAR DRYGT 100 medlemmar i åldrarna 15–58 år, men alla är inte aktiva. Träningsgr­uppen ses tre gånger i veckan. Sedan gäller, om man vill, egen träning upptill.

– De som är här och tränar, tränar cirka fem pass i veckan.

Föreningen har som aktivitete­r både dragkampen och ett gym.

– Gymmet går bra, men dragkampar­na går sakta neråt i antalet utövare. Det kan ha flera orsaker. – Det är som med alla lagidrotte­r. Dels handlar det om föräldrarn­a. Om du kommer från en familj som är van vid att träna, så blir det inte ett så stort steg. Det är mycket i samhället idag med kompisar och teknologi, så det är lätt hänt att man stannar hemma. En annan orsak är tajmingen. – Vi tränar samma dagar som fotbollen, förklarar Tomas Persson. Vi Grundades: 1980

Ort: Unnaryd

Antal medlemmar: 100

Syfte: Gemenskape­n. Att klubben finns kvar. Det viktigaste är att ha kul. hade kunnat samarbeta med dem bättre. När barnen är små är det viktigt att de får prova på allt som finns.

– DET ÄR svårt att få folk att börja dra, men även att hjälpa till. Det är tufft att få folk att sitta med i styrelser. Vi har frågat på gymmet, men nej. Fotbollskl­ubben har ledigt på sommaren, det har inte vi. Det tar upp mycket tid.

Det görs olika saker för att hitta medlemmar.

– Vi är ute i skolorna, men det ger tyvärr inte så mycket. Det gäller att komma in i kompisgäng­en, så det kommer några stycken. Det kan vara svårt för en 15-åring att komma hit själv.

– Vi har skickat ut utskick och hängt upp affischer på anslagstav­lan. Framför allt har vi försökt rekrytera inifrån gymmet, om någon vill vara med.

Bortsett från att det är svårt att få in nya medlemmar till klubben, är det kanske allra svårast att få in damer.

– Vi har sex damer i klubben nu. Vi hoppas få ihop ett lag till nästa säsong.

KLUBBEN FICK IHOP sitt första damlag 2012, vilket året efter tog ett Smguld.

– Det krävs väl i alla idrotter, nästan, att fler killar och tjejer engagerar sig. Även i styrelser. I vårat fall behöver vi fler av allt, framför allt tjejer. Det hade gjort mycket för dem om de hade haft ett eget lag.

 ?? Bild: SARA KAPPELIN ?? FLERA DECENNIER. Unnaryds dragkampsk­lubb har funnits sedan 1980 och har kammat hem många medaljer sedan dess.
Bild: SARA KAPPELIN FLERA DECENNIER. Unnaryds dragkampsk­lubb har funnits sedan 1980 och har kammat hem många medaljer sedan dess.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden