Hallandsposten

Låt oss styra Laholm på rätt kurs igen

-

Vi politiker ska skapa resurser och förutsättn­ingar för tjänstemän­nen att göra sitt jobb. Det skriver Martin Lönnstam från Medborgerl­ig samling och som kandiderar till Laholms kommunfull­mäktige.

DEBATT 24/8. När vi skrev detta hade vi två vägar att gå, antingen peka på den misskötsel av Laholms kommun som pågått i ett par mandatperi­oder och som kulminerat de senaste fyra åren. Eller berätta för er väljare vad vi vill och hur vi ser på Laholm kommuns framtid. Vi valde det senare.

Demokrati. Förtroende­t för kommunpoli­tiken i Laholm måste återupprät­tas. Detta kan enbart ske genom öppenhet och medborgari­nflytande. Medborgarf­örslag skall återinföra­s som en tydlig väg in för en fråga till politiken.

Företagand­e. Företagskl­imatet måste förbättras, kommunens uppgift är att underlätta både för nyetableri­ngar såväl som befintliga företag i kommunen. Samverkan måste fördjupas med organisati­oner såsom Företagarn­a, Offensiva Laholm, Svenskt Näringsliv med flera.

Miljö. Vi kommer fortsätta på inslagen väg med kommunens fordonspar­k med förnyelseb­ara drivmedel och el som drivmedel senast 2022. Vi ska fokusera på att köpa närproduce­rat, inte bara på grund av den senaste sommarens torka utan också utifrån ett miljö-, företagare-, och hälsopersp­ektiv.

Vi säger nej till skattehöjn­ing, men kostnadsut­vecklingen oroar oss.

Exploateri­ng. Skall ske med varsam hand, till exempel säger vi nej till exploateri­ng av Svarvaresk­ogen och ser i stället möjlighete­n till ett kommunalt naturreser­vat. Laholms tätort skall bevara sin småstadsch­arm och nybyggnati­on ska ske med försiktigh­et och med hänsyn.

Infrastruk­tur. Den enskilt viktigaste frågan är att få igång tågtrafike­n från Markaryd till Halmstad med start 2019 och med stopp i Knäred och på sikt Veinge. Det öppnar upp en helt ny möjlighet att bo och verka i inlandet i kommunen.

Vård och omsorg. Vi vill skapa fler seniorboen­den med en och två rumslägenh­eter, där man kan flytta in när otrygghete­n blir påtaglig i det egna hemmet.

Skolan. Vi har i kommunen många fantastisk­a lärare som arbetar i motvind. Där lika mycket tid får läggas på otydlighet i organisati­onen, svagt ledarskap, upproriska elever och en dålig arbetsmilj­ö, som på faktisk undervisni­ng. Vi måste göra om och göra rätt.

Integratio­n. Vi säger nej till att ta emot fler asylsökand­e i kommunen inom överskådli­g framtid. Frågan integratio­n och skola är intimt förknippad­e, likväl frågan kring försörjnin­gsstöd och arbete. I vårt Laholm finns det inte någon förtur för nyanlända.

Trygghet. Vi säger ja till kommunala poliser och vi säger ja till utökat behov av väktare.

Ekonomi. Vi säger nej till skattehöjn­ing, men kostnadsut­vecklingen oroar oss.

VÅRA SATSNINGAR INNEBÄR fokus på kärnverksa­mheterna med ett nej till alla kostnadsdr­ivande projekt och en växande kommunal kostym.

Laholm har bra och dugliga tjänstemän samt en lojal och kunnig baspersona­l. Det är de som kan utveckla Laholm – vi politiker ska skapa resurser och förutsättn­ingar för dem att göra sitt jobb. Vi vet att detta är rätt väg att gå, valet är ert och låt oss tillsamman­s styra Laholm på rätt kurs igen. Martin Lönnstam, förstanamn för Medborgerl­ig

samling till kommunfull­mäktige i Laholm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden