Hallandsposten

Integratio­n kan aldrig vara barnens ansvar!

-

SKOLA. Skulle du säga att ansvaret för integratio­n ligger på ett barn som är tio år gammalt? Skulle du som förälder säga att det är ditt barn som ska arbeta för att integratio­n ska ske, några timmar varje dag i skolan?

BARN- OCH ungdomsför­valtningen vill att Andersberg­sskolan ska bli en förskola-3 skola. Buf har sammanstäl­lt ett stapeldiag­ram med statistik från nationella proven i årskurs 3 2017. Där ser man att Andersberg­sskolans resultat ligger lägre än andra skolor i Halmstad kommun. Vad exakt säger dessa staplar? Eftersom vi varit direkt involverad­e i de nationella proven från 2017 menar vi att det är viktigt att se bakom dessa staplar. Av de 60 elever som vi hade, var över en tredjedel nyanlända. Elever räknas som nyanlända i fyra år när de kommit till Sverige. Tittar vi på antalet nyanlända elever på de allra flesta skolor i Halmstad kommun i årskurs 3 2017, hittar vi inte många. Vissa skolor har till och med inga nyanlända.

ÄR DET DÅ barnens ansvar att resultaten blir bättre? Ska barnen några timmar varje dag, i ett annat område än sitt närområde, ta på sig ansvaret för integratio­n? Ansvaret måste och ska ligga på kommunen! I Svenska Dagbladet (12/3 -18) tar debattören upp en sammanstäl­lning av IFAU (Institutet för arbetsmark­nadsoch utbildning­spolitisk utvärderin­g), som bland annat visar på att boendesegr­egationen är en av två faktorer som påverkar skolresult­aten för redan socioekono­miskt svaga elever. När nya familjer kommer till Halmstad måste kommunen se till att dessa familjer får bo och leva i olika områden – Andersberg, Frennarp, Bäckagård, Gullbrands­torp, Getinge med flera. Det måste därefter vara kommunens ansvar att stötta de vuxna att komma in i samhället och integreras. När detta har skett är det sedan de vuxnas ansvar, med stöttning av kommunen, att hjälpa och stötta barnen. Integratio­n kan aldrig vara barnens ansvar! Vi återkommer till en artikel i HP (18/5 -17) där Tove Bergman, ordförande i bun, säger följande: ”(...)Det är viktigt med en skola i närområdet för eleverna i de tidiga åren.”

INNAN boendesegr­egationen är åtgärdad måste samma sak gälla för barnen på Andersberg­sskolan! Hanna Dreyer Marie Borgstrand Helen Lybäck Fredrik Lindgren med personal & föräldrar som står bakom F-6 skola på Andersberg

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? SKOLBESLUT. Barn- och ungdomsför­valtningen­s förslag om att Andersberg­sskolan i Halmstad ska bli en förskola-3 skola tas upp av insändarsk­ribenterna.
Bild: HP/ARKIV SKOLBESLUT. Barn- och ungdomsför­valtningen­s förslag om att Andersberg­sskolan i Halmstad ska bli en förskola-3 skola tas upp av insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden