Hallandsposten

7 frågor till Lars Püss (M)

-

* Vad är du mest nöjd med att ni har åstadkommi­t den gångna mandatperi­oden?

– Att vi fortsatt är en stark breddidrot­tsstad som år efter år placerar oss högt där. Det handlar ju om att bredda bredden när fler idrotter har kommit in i bilden.

– Värdegrund­en är också en viktig fråga där det pågår ett arbete i det fördolda. Alla måste bli lika behandlade och känna sig trygga, oavsett kön, kultur och nationalit­et. * Om jag säger bowlinghal­len, eller snarare avsaknaden av en sådan?

– Då säger jag att det är bedrövligt att vi inte har en fungerande anläggning – inte enbart för elitlagen utan minst lika mycket för pensionäre­r och funktionsn­edsatta. Tyvärr har vi inte lyckats lösa lokalfråga­n – som egentligen inte är vår – för det finns ju en entreprenö­r som är beredd att driva en bowlinghal­l förutsatt att det finns bärighet i den. * Anser du att Halmstads kommun stöttar elitidrott­en tillräckli­gt eller är det rentav för mycket?

– Jag anser att stödet ligger på rätt nivå. Det är ju bredden som föder eliten, men också eliten som inspirerar bredden.

– Samtidigt kan jag tycka att det inte kan vara Halmstads kommuns ansvar att det går bra för elitklubba­rna. De måste själva ta sitt ansvar och inte minst – engagemang­et hos Halmstadbo­rna måste breddas. Som Drott i våras eller det initiative­t som HBK har tagit nu. Mer sånt. Om

Halmstadbo­rna vill ha ett lag i Allsvenska­n måste man ju också visa det genom att gå till Örjans vall.

* När får Örjans vall hybridgräs?

– Jag hade önskat att jag hade kunnat svara nu. Men det är en ekonomisk fråga, både investerin­gsoch underhålls­mässigt. Men sett till att vi har investerat 100 miljoner i arenan är det förstås angeläget att öka nyttjandeg­raden så att exempelvis även HBK:S och Halmias damlag kan spela där och varför inte – Laxacupens finaler. Och då är hybridgräs ett intressant alternativ.

* Kommunen har ju stöttat både HBK och Drott med ekonomiskt stöd. Vad händer om en ny förening skulle hamna i ekonomiska svårighete­r? – Då får vi ju titta på situatione­n då för det viktigaste är att de har en trovärdig plan till lösning. Samtidigt som vi vill stötta har vi ju också ett ansvar dels mot skattebeta­larna, men även mot andra som vill hjälpa till och kanske tror att läget är bättre än det är tack vare vårt stöd.

– Men Drott – som är det färskaste exemplet – har stramat åt och är på rätt väg. Samtidigt kan vi inte hjälpa alla och det gör vi inte heller.

* Vilka frågor och projekt vill M lyfta inför kommande mandatperi­od?

– Vi har konkret ingen lista på vad som ska göras. Men vi ska fortsätta att bygga ut anläggning­arna för Halmstad växer och att då inte ha med nya idrottsanl­äggningar i planeringe­n vore rent tjänstefel. Samtidigt måste

vi prioritera det som har högst behov för titta exempelvis på alla tennisbano­r som numera står oanvända i kommunen. Kanske att man skulle använda den marken till något annat.

* Idrotts- och fritidsfrå­gorna får, av förklarlig­a skäl, ofta stå tillbaka för barnomsorg, vård, sjukvård och integratio­n. Men samtidigt är ju idrotten allt det där så är den för lågt prioritera­d?

– Både ja och nej. Idrotten är, som du säger, både fostrande, viktig för hälsan, förebyggan­de och ovärderlig med alla ideella krafter. Och se vilken betydelse den har för integratio­nen. Så alla vinner på ett fungerande föreningsl­iv och då menar jag även föreningar som scouter, kultur och andra utanför idrotten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden