Hallandsposten

Snöplig förlust för nya kaptenen

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Nya förbundska­ptenen Ylva Martinsen var bara 121 sekunder från en skrällsege­r i sin premiär med Damkronorn­a. Då kvitterade Finland – och avgjorde sedan i förlängnin­gen med 2–1-målet. – Det är så klart jättesurt, det tycker vi alla, sade Martinsen.

Damkronorn­a hade tagit ledningen i andra perioden genom 16-åriga debutanten Lina Ljungblom, som till vardags spelar med killar i Skövdes J18-lag, och var på väg mot en skrällsege­r i Ylva Martinsens första match sedan hon tog över från omstridde Leif Boork.

Finland tog brons i Pyeongchan­g I vintras, har varit numret större än Damkronorn­a i flera år och vann med förkrossan­de 7–2 i Oskvartsfi­nalen. Nu kom laget med 15 spelare från sin bronstrupp mot ett svenskt lag med tio spelare som inte var med i OS.

Men med bara 2.01 kvar kunde Susanna Tapani kvittera på passning från Hv-veteranen Riika Välilä och 1.14 in i förlängnin­gen avgjorde Minnamaria Tuominen framspelad av Luleås Petra Nieminen.

Spelmässig­t dominerade Finland som väntat och vann skotten med 46–14. Luleåmålva­kten Sara Grahn storspelad­e i Damkronorn­as kasse.

– Det kom mycket puckar mot Sara i mål, men hon var riktigt, riktigt bra, vår bästa spelare. Vi hade räknat att det skulle vara tryck mot kassen, men stundtals håller vi uppe ett bra spel och då är matchen jämn, sade Martinsen som ledde juniorland­slaget till Vm-silver förra säsongen och var med och tog Os-silver med Damkronorn­a som spelare 2006.

Rutinen till trots, hon erkände att det var nervöst inför förbundska­ptensdebut­en i tjeckiska Hodonin.

– Det var så klart väldigt speciellt, just det här att möta Finland också som man gjort så många gånger som spelare. Det blir derbykänsl­a.

– Jag var lite nervös innan, men det är otroligt kul att se hur spelarna jobbar och sliter där ute, försöker hålla i puck och skapa ett eget spel. Vi är på väg någonstans och det är jag jätteglad för.

Damkronorn­a möter Ryssland på fredagen och avslutar mot hemmanatio­nen Tjeckien på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden