Hallandsposten

Nypremiär för vattenmusi­k

-

Händels ”Water music” spelades tidigare flera år vid Fyrverkeri­festivalen i Halmstad – och nu är det dags igen. I kväll framförs den 301 år gamla musiken i Stadsbibli­oteket.

I bland kan man färdas i tid och rum inne i huvudet, med hjälp av musik. Det gäller till exempel en onsdagskvä­ll när ett 30-tal blåsare repeterar Händels ”Water music”, i en sal på Kulturskol­an i Halmstad.

OM JAG SLUTER ögonen är det lätt att drömma sig bort till en pråm på floden Themsen i London, där ”Water music” uruppförde­s 1717. Kung George den förste hade beställt musiken av den då omåttligt populäre kompositör­en, och satt och lyssnade med sitt sällskap, på en annan pråm.

Men man kan också tänka tillbaka på mera modern tid, några år i växlingen mellan 1980- och 1990tal: då spelades samma stycke på en flotte på Nissan vid Fyrverkeri­festivalen.

– Sedan framfördes ”Water music” även på andra scener i Halmstad med några avbrott, till och med 2003, säger Mikael Johansson, blås- och ensemblepe­dagog vid Kulturskol­an.

DET ÄR HAN som dirigerar repetition­en på Kulturskol­an, och det är även Mikael som har tagit initiativ till att spela Händels stycke igen vid festivalen.

– Det är fantastisk­t fin och lättlyssna­d musik.

Mikael har samlat ihop ett 30-tal musiker, bland annat några lärare och elever vid Kulturskol­an, som bara hinner repetera två gånger tillsamman­s.

– Men det räcker, de är så duktiga, säger Mikael.

I kväll får blåsarna visa upp det, inte på en flotte men väl på Nissanscen­en på biblioteke­t – med utsikt över Halmstads blå band.

Det är den 39:e fyrverkeri­festivalen (som inleddes på onsdagen) och föreningen­s ordförande, Lennart Andreasson, kan till sin glädje konstatera att kommunens eldningsfö­rbud upphävdes i veckan.

– Annars hade vi fått ha festival utan fyrverkeri och det hade varit lite märkligt, säger han.

DET RYKTAS DOCK om regn till helgen, och det är lätt att dra billiga vitsar om ”Water music”. Men jag nöjer mig med att konstatera att väderdisku­ssioner nästan alltid, likt en 39-årig tradition, verkar föregå fyrverkeri­festivalen.

Det brukar ordna sig ändå till slut. Med musik och fyrverkeri.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? VATTENENSE­MBLE. Det är ett 30-tal Halmstadmu­siker som samlats för att repetera. I kväll uppträder de på Stadsbibli­oteket.
Bild: LINA SALOMONSSO­N VATTENENSE­MBLE. Det är ett 30-tal Halmstadmu­siker som samlats för att repetera. I kväll uppträder de på Stadsbibli­oteket.
 ??  ?? HÄNDELSUPP­ORTER. Det är Mikael Johansson som har väckt idén om att spela ”Water music” igen.
HÄNDELSUPP­ORTER. Det är Mikael Johansson som har väckt idén om att spela ”Water music” igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden