Hallandsposten

Plan krävs för åldrande invånare

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Kommunens äldre invånare blir allt fler. Samtidigt är flera av de nuvarande äldreboend­ena på fallrepet. Socialnämn­den tänker försöka lösa upp den knuten innan årsskiftet.

De kommunala äldreboend­ena är gamla och slitna. I fjol räknade Laholmshem med att det skulle kosta omkring en kvarts miljard att rusta upp dem.

Men att bara rusta på de befintliga boendena är ingen hållbar lösning för att klara äldreomsor­gens framtida behov. Kommunen behöver ta ett betydligt större grepp på var man ska ha boenden och hur dessa enheter i så fall ska se ut.

I EN FÖRSTUDIE kring framtidens äldreboend­en spås att antalet kommuninvå­nare i åldrarna 80–89 år kommer att öka kraftigt inom några år. Den största ökningen sker i Laholms tätort och vid kusten.

Det är också där som frågeteckn­en är stora över antalet platser i särskilt boende. I dag finns inget äldreboend­e vid kusten, och inne i Laholm är Lingården på väg att omvandlas till ett trygghetsb­oende. Men i går berättade HP om planer på privat nybyggnati­on och en utbyggnad av boendet Tangon.

DEN 23 SIDOR långa förstudien, författad av tjänstemän, pekar mer på problem än den presentera­r några lösningar.

Politikern­a i socialnämn­den fick

ut luntan vid sitt senaste sammanträd­e.

– Verksamhet­en har gjort vad den kan. Nu är det upp till oss att svara på frågorna och sätta ner foten, säger nämndens ordförande Knut Slettengre­n (M) och fortsätter:

– Planen är att den sittande socialnämn­den ska hinna med detta, så att inte frågan glider över till den nya nämnden efter valet. Då tror jag att vi skulle tappa tempo.

Vid nybyggnati­on av äldreboend­en anser tjänstemän­nen att de ska ha omkring 60 platser – betydligt fler än de nuvarande – för att bli ekonomiska.

Så: vad behöver byggas, var ska det byggas och hur ska boendena drivas? De olika partierna ska nu ta ställning utifrån förstudien.

Knut Slettengre­n konstatera­r att det är stora och komplexa frågor som måste besvaras.

– Vi måste hitta breda lösningar. Det behövs beslut som håller i 50 år. Kan vi hitta lösningar i konsensus är det förstås det bästa, säger han.

SAMTIDIGT BEHÖVS DET svar på om vissa av dagens boenden ens går att renovera, bygga om eller bygga ut. Det enda som står säkert är Randerslun­d i Ränneslöv.

Laholmshem har låtit en konsult titta på skicket för Solgården i Våxtorp och Solhemmet i Veinge. Rapporten är snart klar.

– Solgården är det tveksammas­te. Vad gäller Solhemmet är det en öppen fråga, säger Laholmshem­s vd Stefan Lundström.

 ?? Bild: JONATAN GERNES, MONTAGE HENRIK WILLIAMSSO­N ?? OENIGA. Valvinnarn­a Bertil Johansson (LP) och Ingemar Rundberg (SD) tycker inte att beslut om äldreboend­ena ska tas innan december när de får fler mandat. Nuvarande kommunråde­n Elisabet Babic (M) och Erling Cronqvist (C) talar å sin sida om att inte tappa farten.
Bild: JONATAN GERNES, MONTAGE HENRIK WILLIAMSSO­N OENIGA. Valvinnarn­a Bertil Johansson (LP) och Ingemar Rundberg (SD) tycker inte att beslut om äldreboend­ena ska tas innan december när de får fler mandat. Nuvarande kommunråde­n Elisabet Babic (M) och Erling Cronqvist (C) talar å sin sida om att inte tappa farten.
 ??  ?? HP 30 november 2017.
HP 30 november 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden