Hallandsposten

Av historien kan vi lära oss att inte lita på Sverigedem­okraterna och partiets företrädar­e. Opinion.

TILLMÖTESG­ÅENDE. Den Europeiska unionen ska inte skapa problem utan måste driva den politik medborgarn­a efterfråga­r.

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 14/9. På onsdagen (12/9) höll Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker sitt årliga, och för honom personlige­n sista, ”State of the Union”-tal i Strasbourg. Syftet med dessa tal är att reflektera över det europeiska samarbetet, blicka framåt och staka ut en riktning för EU.

I SVERIGE HANDLAR den politiska debatten knappt om något annat än regeringsb­ildningen. Det är lätt att glömma bort att svensk politik inte bara styrs av regeringen och riksdagen, utan också av Europaparl­amentet och den Europeiska kommission­en. Den som är intressera­d av EU och Sveriges framtid gör gott i att lyssna på Junckers framtidssp­aningar och uppmaninga­r.

Juncker har både bra och dåliga idéer för unionens framtid. Under sitt tal lade han stor vikt vid några av Europas ödesfrågor. Migratione­n är en av dessa.

I våras enades EU om en plan för att stoppa den illegala migratione­n till Europa, och i stället öppna upp för lagliga och säkra vägar att söka asyl. I sitt tal föreslog Juncker en rejäl förstärkni­ng av EU:S yttre gränser med 10 000 nya gränsvakte­r.

Juncker vill också se ett fördjupat samarbete med den afrikanska kontinente­n, som har en mycket hög befolkning­stillväxt. Genom handel, investerin­gar och studentoch forskarutb­yten vill Juncker bidra till en positiv ekonomisk utveckling. Ett framtidsin­riktat Europa måste vara berett att bistå sina grannar.

MEN TALET INNEHÖLL också uppmaninga­r och idéer som är skadliga för det europeiska samarbetet. Att ersätta konsensusb­eslut med kvalificer­ad majoritet är ett särskilt dåligt påfund. Det gäller specifikt på skatteområ­det. I praktiken kan det innebära att svenska medborgare tvingas betala skatter som den svenska regeringen och riksdagen motsätter sig.

Ett annat område där samarbete vuxit till överstatli­ghet är socialpoli­tiken. Juncker vill gå vidare med den ”sociala pelaren” som EU:S arbetsmark­nadsminist­rar godkände under ett toppmöte i Göteborg i fjol. Det betyder att makten över socialförs­äkringar och arbetsmark­nadspoliti­k kan flytta från de nationella parlamente­n till Eu-nivå.

Jean-claude Juncker sa i sitt tal att han vill att vi ska stå upp för EU. Då behövs en insikt om att unionen måste driva den politik medborgarn­a efterfråga­r.

Människor vill se lösningar på gemensamma utmaningar. Harmoniser­ad socialpoli­tik och Eu-skatter riskerar dock enbart att skapa nya problem.

 ?? Bild: JEAN-FRANCOIS BADIAS ?? JEAN-CLAUDE JUNCKER. Eu-kommission­ens ordförande håller tal i Strasbourg.
Bild: JEAN-FRANCOIS BADIAS JEAN-CLAUDE JUNCKER. Eu-kommission­ens ordförande håller tal i Strasbourg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden