Hallandsposten

Mattias Karlsson larmar och gör sig till

- Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se MATTIAS KARLSSON

Ett meddelande på SMS: Give’em hell. Det fick SD:S vikarieran­de partiledar­e, Mattias Karlsson, från den då sjukskrivn­e Jimmie Åkesson i samband med att den nya regeringen­s budget skulle

antas.

Detta hände i december för fyra år sedan när statsminis­ter Stefan Löfven och hans samarbetsr­egering skulle få igenom sin första budget.

Och mycket riktigt blev det ett slags helvete och kaos när regeringen­s budget röstades ner i riksdagen och Alliansens vann med stöd av SD.

Statsminis­ter Stefan Löfven hotade med att utlysa ett extraval, men det hela slutade med en överenskom­melse om att det största partiblock­et skulle få regera i fred, den så kallade Decemberöv­erenskomme­lsen.

FÖR ATT FÖRSTÅ något av de många oklarheter som nu råder kring dagens regeringsb­ildning räcker det att blicka fyra år bakåt i tiden, till hösten 2014, för att få några viktiga ledtrådar.

I samband med valet avgick statsminis­ter Fredrik Reinfeldt när Alliansen tillsamman­s blivit mindre än de tre rödgröna partierna. Därefter stängde Stefan Löfven dörren till Vänsterpar­tiet och bildade regering med Miljöparti­et. Men det fanns ett stort problem med den nya regeringen, den hade ingen majoritet i riksdagen för att få igenom sin budget.

Och det blev det som sagt problem. En viktig orsak till det var Sverigedem­okraternas agerande. Inför budgetbesl­utet sa Mattias Karlsson att man kommer att fälla varje framtida budget om inte invandring­spolitiken förändras.

I dag är tongångarn­a från Sverigedem­okraterna desamma. Agerandet kommer att vara oförutsägb­art.

”Från vår sida har vi varit tydliga med att vi inte kommer att stödja något av dessa alternativ om vi inte får något inflytande. Vi kommer aktivt rösta emot de här två regeringsk­onstellati­onerna”, säger Mattias Karlsson till Expressen (12/9), och som i dag är partiets gruppledar­e i riksdagen.

TIDIGARE I VECKAN la Mattias Karlsson också ut ett längre inlägg på Facebook med historiska referenser om att Sverige varit hotat förr och där andemening­en var att landet nu återigen står inför en överhängan­de kris. Enligt Karlsson finns det bara en väg framåt, ”segra eller dö”, skriver han.

Men om det är något vi kan lära av historien så är det att inte lita på Sverigedem­okraterna.

Som dess företrädar­e larmar och gör sig till är SD inget trovärdigt parti i svensk parlamenta­rism.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden