Hallandsposten

Sju års kamp är över – 31-åring får psykvård

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Familjen kämpade i åratal för att hjälpa 31-åringen. Gång på gång avvisade psykiatrin i Halmstad deras vädjan. Efter att han försökt köra på en kvinna har läkare vid rättspsyki­atrin undersökt honom. Beskedet är tydligt – han lider av en allvarlig psykisk störning.

Tingsrätte­ns dom mot 31-åringen är ett vägskäl. Han har själv ingen sjukdomsin­sikt, han nekar till brottsankl­agelserna och har mängder av egna förklaring­ar till allt.

Men efter att han tidigare i år åtalades för försök till grov misshandel, hot mot tjänsteman, olaga hot, ofredande, skadegörel­se, våldsamt motstånd och överträdel­se av kontaktför­bud stod det ganska snabbt klart att 31-åringens psykiska hälsa behövde undersökas.

Både i den mindre, inledande undersökni­ngen och den rättspsyki­atriska undersökni­ngen konstatera­r man att Halmstadbo­n lider av en allvarlig psykisk störning. Läkarna som undersökte honom bedömer att när brottsligh­eten skedde var han under påverkan av den psykiska störningen.

TINGSRÄTTE­N KOM FRAM till att 31-åringen var skyldig till alla åtalspunkt­erna. Därför blir det ett helt livsavgöra­nde beslut när rätten dömer honom till rättspsyki­atrisk vård, som dessutom förenas med en särskild utskrivnin­gsprövning.

Det är en åtgärd som bara tas till i särskilt allvarliga fall. Tingsrätte­n motiverar det med att: ”övervägand­e skäl anses tala för att det finns en betydande risk för att NN återfaller i brottsligh­et av allvarligt slag”.

31-åringens bror, som tillsamman­s med deras mamma kämpat under många år för att han ska få hjälp, är glad över att det äntligen blivit tal om vård:

– Vi har gjort allt vi kunnat för att han ska få hjälp. Men psykiatrin i Halmstad har hela tiden nekat tvångsvård, eftersom de inte bedömt honom som så sjuk. Läkare på andra platser än i Halmstad har sett hur dåligt han mått, men eftersom han är mantalsskr­iven här är det läkarnas bedömning i Halmstad som varit avgörande. Nu får han äntligen vård. Och han ordnade det själv, säger 31-åringens bror med en ironisk klackspark, märkbart lättad över tingsrätte­ns besked.

I SINA DOMSKÄL skriver tingsrätte­n att man ser allvarligt på brotten som 31-åringen döms för. Mot bakgrund av svårighete­rna att få vård inom psykiatrin är det klart allvarligt när rätten konstatera­r att brottsligh­etens straffvärd­e är fortsatt högt, även efter att rätten beaktat hans ”nedsatta förmåga att inse gärningarn­as innebörd”.

31-åringen döms att betala sammanlagt 56400 kronor i skadestånd till en polis som han hotat, en kvinna som han förföljt och den kvinna han försökte köra på med bil samt till en bensinstat­ion där han förstört en bensinpump.

 ??  ?? VÅRD FÖR PSYKISK OHÄLSA. Den bostadslös­e 31-åring som Hallandspo­sten skrivit om flera gånger döms till sluten rättspsyki­atrisk vård.
VÅRD FÖR PSYKISK OHÄLSA. Den bostadslös­e 31-åring som Hallandspo­sten skrivit om flera gånger döms till sluten rättspsyki­atrisk vård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden