Hallandsposten

Ont om plats även på skolor i Oskarström

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

”Plats är alltid en relativ fråga.” JOAKIM FREIJ rektor Esperedssk­olan

Även skolorna i Oskarström börjar få ont om plats. Esperedssk­olans sexor har numera sitt klassrum på Österled. På Valhalla behövs en större idrottshal­l och eleverna måste äta på 20 minuter för att det ska fungera i matsalen.

Många föräldrar har reagerat efter artikeln om att elever i Åled framöver kommer att hänvisas till skolorna i Oskarström. Flera menar att det redan är trångt på ortens skolor. Några berättar att det råder stor stress bland annat i matsalen på Valhallask­olan där eleverna bara har 20 minuter på sig att äta.

Men ingen av rektorerna på vare sig Valhallask­olan eller Esperedssk­olan sätter stopp för fler elever i dagsläget.

På Valhallask­olan F–6 går det i dag 320 elever, jämfört med 252 i mitten av oktober 2015. Skolan har fått paviljonge­r och enligt skolans två rektorer, Margaretha Eriksson och Caroline Zackariass­on, har man i dagsläget inte över 20–21 elever i klassrumme­n.

Däremot är det problem med att få idrottshal­len att räcka till.

– Det finns tydliga restriktio­ner kring hur många elever som kan vistas där samtidigt och trots att vi utnyttjar kapacitete­n full ut så finns det både ett behov av och önskemål att kunna ha mer undervisni­ng i idrottshal­len, säger Caroline Zackariass­on.

Vad anser ni om beslutet att låta barn i Åled gå på Valhallask­olan?

– Det beslutet kan vi inte påverka, vi måste förhålla oss till det. När det kommer nya elever diskuterar vi vilken skola som kan ta emot eleven, säger Margaretha Eriksson.

– Rutinen är att den som har plats tar emot, tillägger Caroline Zackariass­on.

Enligt er uppfattnin­g, kan ni ta emot fler elever på Valhallask­olan just nu?

– Ja, som det ser ut nu kan vi det. Klassrumme­n är inte problemet, vår utmaning är idrottshal­len och matsalssch­emat, säger Margaretha Eriksson.

På Esperedssk­olan går det i dag 210 elever i F–6, jämfört med 163 vårtermine­n 2014.

Eleverna i vissa årskurser får delas upp på två klassrum eftersom de inte längre får plats i ett, berättar Joakim Freij, rektor. Årskurs sex har dessutom numera sitt klassrum på Österledss­kolan.

– Men i övrigt är de på vår skola, de har sina raster och dylikt här. Skolorna ligger precis intill varandra, påpekar han. Hur många fler elever kan du ta emot på Esperedssk­olan?

– Det finns inget rakt svar på den frågan. Det är hela tiden beroende på elevgruppe­r, vilka elever det handlar om och hur många vi kan ha i varje klassrum. Jag kan inte säga att det är tvärt nej, man måste hela tiden göra en bedömning. Har ni tillräckli­gt med ytor?

– Plats är alltid en relativ fråga. Vi har behov av att kunna dela klasserna mer, alltså att ha fler grupprum och liknande. Det är inte gynnsamt att ha för många elever i samma klassrum. Vi kämpar med de förutsättn­ingar vi har, men det fungerar. Just nu så löser vi det, säger han.

Pauline Broholm Lindberg, chef på barn- och ungdomsför­valtningen, uppger att om det skulle bli så att även skolorna i Oskarström blir fulla kommer man att slå larm till politiken.

– Vi håller en nära kontakt med rektorerna, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden