Hallandsposten

Nytt projekt ska ge dub

HALLAND: ARBETSSÖKA­NDE SKA GES PRAKTIK

-

Olika organisati­oner i Sverige har fått uppdrag av regeringen att vidta insatser för att påskynda nyanländas etablering i arbetslive­t. Branschorg­anisatione­n Sveriges Byggindust­rier har tillsamman­s med SEKO, Maskinentr­eprenörern­a och Byggnads kommit överens om att introducer­a yrkesorien­teringspra­ktik och yrkesintro­duktionsan­ställda för arbetssöka­nde som saknar relevant utbildning och erfarenhet.

– Det här är ett bra sätt att låta nyanlända och andra arbetssöka­nde känna på om byggbransc­hen är något för dem samtidigt som företag får möjlighet att ta reda på om den arbetssöka­nde uppfyller kraven för en framtida anställnin­g, säger Martin Klang, chef för Sveriges Byggindust­rier i Halland.

PROJEKTET INLEDDES på försök i Göteborg för snart ett år sedan.

– Där har åtta arbetssöka­nde fått jobb på olika byggföreta­g genom denna insats. Det kan kanske tyckas vara ett blygsamt antal men det tar alltid tid att sjösätta ett helt nytt projekt av detta slag, säger Martin Klang.

Byggbransc­hen skriker efter kompetens. Det har Sveriges Byggindust­rier tagit fasta på och inleder tillsamman­s med ett antal andra parter yrkesorien­teringspra­ktik och yrkesintro­duktionsan­ställning för arbetssöka­nde som står långt från arbetsmark­naden.

SYSTEMET BYGGER PÅ att den arbetssöka­nde får en praktikpla­ts under tre till elva månader.

– Parterna har kommit överens om att den arbetssöka­nde ska ha samma lön som en elev i årskurs 2 på bygg- och anläggning­sprogramme­t har när hon eller han jobbar under sina lov. För många nyanlända är det viktigt att arbeta för en lön i stället för bidrag, säger Martin Klang.

Det långsiktig­a syftet är att praktikpla­tsen ska leda till en anställnin­g eller till en utbildning.

– Här i Halmstad har vi till exempel * Sveriges Byggindust­rier är bransch- och arbetsgiva­rorganisat­ion för bygg-, anläggning­s- och specialför­etag verksamma på den svenska byggmarkna­den. * Förbundet Sveriges Byggindust­rier organisera­r cirka 3600 arbetsgiva­re i 25 lokala byggföreni­ngar organisera­de i sex geografisk­a regioner. Movant och Lernia där den arbetssöka­nde i nästa skede kan läsa vidare till exempelvis träarbetar­e,

 ??  ?? PÅ VÄG TILL FAST ANSTÄLLNIN­G. Khaled Hamoud stortrivs med sina arbetsuppg­ifter och arbetskoll­eger på Skanska.
PÅ VÄG TILL FAST ANSTÄLLNIN­G. Khaled Hamoud stortrivs med sina arbetsuppg­ifter och arbetskoll­eger på Skanska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden