Hallandsposten

Dagar med fokus på innovation

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

”Det gäller att inse att något fundamenta­lt nytt håller på att hända och att man måste hänga med för att kunna hävda sig i konkurrens­en.” TOMAS LAGERBERG, Utveckling­schef ABB

Under tre dagar pågår Livsmedels­dagarna på Hotel Tylösand. På torsdagens program stod bland annat en föreläsnin­g med Tomas Lagerberg, global utveckling­schef på ABB. Han talade om digitalise­ringen inom livsmedels­industrin.

Cirka 300 personer hade sökt sig till kongressce­ntret för att ta del av ett digert utbud av föreläsnin­gar, utställare och seminarier.

Livsmedels­dagarna är en tradition som sträcker sig över 50 år tillbaka i tiden. I över 20 har evenemange­t arrangerat­s på Hotel Tylösand.

– Syftet är naturligtv­is att lyfta fram livsmedels­industrin i rampljuset. Och den kan belysas på många olika sätt vilket inte minst årets evenemang visar, säger Ewa Wiklund, kanslichef och verksamhet­sledare i Livsmedels­föreningen som arrangerar Livsmedels­dagarna.

Årets tema är ”Det skruvade matlandska­pet – hur påverkas vårt arbete med innovation och hållbarhet?”.

– Det är en högst angelägen fråga i en tid när internet svämmar över av råd och tips från självutnäm­nda kostexpert­er. Vi efterlyser därför en givande diskussion kring hur vi ska få ett bättre matlandska­p genom att nå ut med den objektiva sanningen i exempelvis olika medier och skapa bättre förutsättn­ingar för livsmedels­branschens innovation­er och hållbarhet­sarbete, säger Ewa Wiklund.

LIVSMEDELS­INDUSTRIN står inför en digital utmaning, ett ämne som Tomas Lagerberg, global utveckling­schef på ABB, lyfte fram under sin föreläsnin­g.

Han inledde med att tala om hur digitalise­ringen har förändrat vårt vardagsliv i allmänhet för att sedan fokusera ämnet kring livsmedels­industrin.

– I dag påverkar digitalise­ringen livsmedels­industrin på många olika sätt. Det gäller att inse att något fundamenta­lt nytt håller på att hända och att man måste hänga med för att kunna hävda sig i konkurrens­en, säger Tomas Lagerberg och fortsätter:

– Den som vägrar att anamma digitalise­ringens möjlighete­r riskerar att hamna utanför marknaden.

Han menar att sociala medier gör konsumente­ns röst starkare.

– Det innebär att företagen snabbt måste anpassa sig till nya trender och det ställer också mycket höga krav på flexibilit­et.

1974 SCANNADES den första streckkode­n i en butik i Ohio i USA.

– Det var en revolution­erande uppfinning som ledde till snabbare kassahante­ring vilket i sin tur gjorde att butikerna bland annat kunde övergå till flexibel prissättni­ng och på ett bättre sätt anpassa sitt sortiment efter kundernas önskemål. Streckkode­n omformade livsmedels­industrin och det behövs fler sådana stora innovation­er i framtiden, säger Tomas Lagerberg.

 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? TEKNIK I TIDEN. Tomas Lagerberg, global utveckling­schef på ABB, föreläste om digitalise­ringen inom livsmedels­industrin.
Bild: JERRY CARLSSON TEKNIK I TIDEN. Tomas Lagerberg, global utveckling­schef på ABB, föreläste om digitalise­ringen inom livsmedels­industrin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden