Hallandsposten

Bla vinster

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

betongarbe­tare eller anläggare, säger Martin Klang.

SNART KOMMER PROJEKTET att bli verklighet även i Halmstad.

– Vi kommer snart att ha ett möte med Arbetsförm­edlingen som har plockat fram ett antal arbetssöka­nde som myndighete­n anser vara lämpliga för byggbransc­hen. Nu gäller det bara att få företag att nappa på idén, säger Martin Klang och menar att det kan vara svårt att övertyga ett företag att ta det avgörande steget.

– Vissa byggföreta­g som vi har varit i kontakt med ryggar tillbaka eftersom de anser att språket kan bli ett problem. Man kan säga att vi har stött på en bromskloss. Det finns dock levande bevis på att det går att överbrygga språkbarri­ärerna, säger Martin Klang och pekar på Khaled Hamoud som genom HFAB:S och Arbetsförm­edlingens projekt ”Välkomstjo­bb” fick en praktikpla­ts på Skanska hösten 2016.

I dag är Khaled Hamoud anställd som vuxenlärli­ng på byggföreta­get och vid nyår övergår denna anställnin­gsform till tillsvidar­eanställni­ng.

Khaled Hamoud, som flydde från Syrien till Sverige år 2014, trivs bra på Skanska och med sina arbetsuppg­ifter.

HAN JOBBADE SOM betongarbe­tare även i sitt forna hemland.

– Det är stor skillnad mellan att jobba som byggnadsar­betare i Syrien och i Sverige. Här är säkerheten på arbetsplat­sen betydligt viktigare än vad den är i Syrien och det känns bra. Dessutom finns det många fler tekniska hjälpmedel här jämfört med i Syrien, säger Khaled Hamoud.

STEFAN ERIKSSON ÄR produktion­schef på Skanska och han ser positivt på Svenska Byggindust­riers initiativ.

–Vi är inte främmande för att pröva modellen. Vi har ju testat ett liknande koncept en gång tidigare och är mycket nöjda med Khaleds insatser som delvis bygger på handledarn­as fantastisk­a engagemang, säger han.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden