Hallandsposten

Förtidsrös­ter slog rekord i Halmstad

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Rekordmång­a väljare i Halmstad förtidsrös­tade i år. Tillsamman­s med utlandsrös­terna fick valkanslie­t in 3 667 röster som räknades på torsdagen.

VAL 2018

Men valresulta­tet i kommunen ser inte ut att ändras efter den preliminär­a rösträknin­gen av de förtida rösterna.

– Vi är nog bland de sista distrikten att rapportera de så kallade onsdagsrös­terna, säger vice ordförande­n i valnämnden i Halmstads kommun, Ante Hultin (S), som funderar över att valkanslie­t nog behöver personalfö­rstärkning till nästa val om förtidsrös­tandet ska fortsätta att ligga så här högt.

HAN OCH HANS medarbetar­e på valkanslie­t har haft bråda dagar.

I år har kommunen har fått in en tredjedel fler förtida röster och utlandsrös­ter än förra valet. Inte förrän vid middagstid på torsdagen kunde valkanslie­t lämna över de så kallade onsdagsrös­terna till länsstyrel­sen för sluträknin­g.

Hallandspo­sten har räknat igenom de preliminär­a rösterna till kommunvale­t för samtliga partier som kom in i fullmäktig­e. Genom att använda valmyndigh­etens valsimulat­or har vi försökt få fram Preliminär­t resultat 13 september, mandatförd­elning (kommunen):

* M: 16

* C: 7 (-1)

* L: 4

* KD: 5 (+3)

* MP: 3 (-1)

* S: 22 (-3)

* V: 4

* SD: 10 (+4)

en bild av om valresulta­tet från valdagen kommer att ändras efter att förtidsrös­terna nu räknats. Det preliminär­a resultatet visar att mandatförd­elningen i Halmstads kommun ligger fast.

Rösträknar­na i Halmstad råkade dessutom ut för en fadäs under valnatten, då fel resultat rapportera­des in till valmyndigh­eten från ett av valdistrik­ten. Valkanslie­t i Halmstad har nu undersökt saken och kommit fram till en förklaring.

– EN FEMMA i en sifferseri­e hade skrivits så att den som rapportera­de in rösterna uppfattade det som en trea. Därför noterades Vänsterpar­tiet för 41 röster istället för 61 i valdistrik­t Enslöv. Det är lätt att läsa fel när man är trött i huvudet, säger Ante Hultin.

Felet upptäcktes när rösterna kontrollrä­knades på länsstyrel­sen och har rättats till.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? SLUTRÄKNAT. Vice ordförande­n i valnämnden i Halmstad, Ante Hultin (S), säger att han är beredd att skydda förtidsrös­terna med sitt liv.
Bild: JARI VÄLITALO SLUTRÄKNAT. Vice ordförande­n i valnämnden i Halmstad, Ante Hultin (S), säger att han är beredd att skydda förtidsrös­terna med sitt liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden