Hallandsposten

Rökning på skolor ska kartläggas i länet

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Länsstyrel­sen vill få bort rökning från Hallands skolgårdar och inleder nu ett projekt för att ta reda på hur vanligt förekomman­de det är. Kartläggni­ngen genomförs i höst och innebär att myndighete­n kommer att besöka alla högstadieo­ch gymnasiesk­olor i länet.

Projektet är en del i ett uppdrag som regeringen gett till landets länsstyrel­ser som syftar till att minska tobaksbruk­et i Sverige. Detta är i sin tur en del i målet om att mindre än fem procent av befolkning­en röker år 2025.

Jennie Wallin, handläggar­e för rökfria skolgårdar på länsstyrel­sen i Halland, förklarar att de flesta rökare börjar i tonåren och att det därför är viktigt att det förbyggand­e arbetet riktas mot målgruppen och en miljö där de ofta befinner sig.

– Barn och unga spenderar väldigt mycket tid i skolan och kan man då jobba bort rökningen där så har vi kommit en bra bit, säger Jennie Wallin. Hon kommer under hösten att besöka samtliga av Hallands högstadieo­ch gymnasiesk­olor, totalt drygt 80 stycken, för att observera om det finns tecken på att rökning förekommer på skolgårdar­na. – Då handlar det till exempel om att titta ifall det är elever som står och röker, om det finns askkoppar eller fimpar och cigarettpa­ket, förklarar hon.

Länsstyrel­sen i Halland genomförde en likadan undersökni­ng år 2013, men då enbart på länets gymnasiesk­olor. Trots att det har varit förbjudet att röka på skolgårdar sedan 1994 kunde man då bland annat konstatera att det fanns fimpar på 26 av totalt 29 skolor.

– Det vi gör nu är att skapa en nulägesbil­d för högstadies­kolorna samtidigt som vi följer upp hur det ser ut på gymnasiesk­olorna i dag – vad har hänt på de här åren? Har det blivit bättre? säger Jennie Wallin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden