Hallandsposten

Halmstadfö­retaget lever på människors pantvilja

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Folk pantar som aldrig förr. Det innebär i sin tur strålande tider för Halmstadfö­retaget Panteriet som expanderar på olika håll i Sverige.

14 år har passerat sedan Hartvig Fransson fick en snilleblix­t när han såg en pantmaskin på ett lager i Halmstad.

Panteriet inledde i liten skala på Knäredsgat­an och i dag täcker verksamhet­en området från Helsingbor­g till Göteborg och även Jönköping.

Privatkund­er, företag och föreningar kontaktar företaget via hemsidan.

– Sedan kör vi runt och hämtar upp burkarna och Pet-flaskorna som sedan pantas på vår enhet här i Halmstad. Burkarna och flaskorna som vi tar hand om går sedan vidare till Returpack, säger Tommy Agardsson, kundansvar­ig på Panteriet.

HÄMTNINGEN ÄR GRATIS och kunden får behålla hela panten.

– Det är många som reagerar när vi berättar det eftersom de tycker att det låter för bra för att vara sant. I själva verket får vi samma hanterings­ersättning av Returpack som butikerna vilket innebär cirka 18 öre per burk och 40 öre per Petflaska. Det är alltså dessa pengar som vi lever på.

–Vi måste hantera cirka 5000 enheter i timmen för att verksamhet­en ska vara lönsam, säger han.

I dag har Panteriet runt 3 000 kunder och förra året omsatte företaget cirka 5 miljoner kronor och det mesta tyder på att omsättning­en kommer att öka ytterligar­e i år.

– VI HAR BLIVIT ett komplement till butikernas pantmaskin­er. Det finns många människor som samlar på sig burkar och Pet-flaskor och som aldrig riktigt får tid att åka iväg och panta dem på egen hand. I detta fall fyller Panteriet en viktig funktion, säger Tommy Agardsson.

Grundaren och vd:n Hartvig Fransson berättar att det finns många som har tänt på hans affärsidé och som själva vill starta panterier.

– Det är mycket positivt. Man får aldrig glömma att vår verksamhet gör en mycket viktig insats för miljön. Det är en viktig drivkraft för mig, säger han.

 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? LÄNK I ÅTERVINNIN­GEN. Tommy Agardsson kör och övervakar pantmaskin­en.
Bild: JERRY CARLSSON LÄNK I ÅTERVINNIN­GEN. Tommy Agardsson kör och övervakar pantmaskin­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden