Hallandsposten

Framtid Hylte tar alla ordförande­poster

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Med sina 20 mandat av 41 i fullmäktig­e, lägger S-ledda Framtid Hylte inför nästa mandatperi­od beslag på alla ordförande­poster och får majoritet i kommunstyr­elsen och i nämnderna.

VAL 2018

Fördelning­en av platser i styrelser och nämnder, med utgångspun­kt av onsdagsräk­ningen, stod klart för S under torsdagen; V hade plussat på med en ytterligar­e plats i fullmäktig­e.

– Det förändrar läget dramatiskt. Mycket starkare minoritet går knappast att hitta, säger Ronny Löfquist från Socialdemo­kraterna.

UTRÄKNINGE­N FÖRUTSÄTTE­R förstås att den borgerliga gruppen C, M och KV – om den formeras – inte bjuder in Sverigedem­okraterna till sitt läger och gör en valteknisk samverkan med det partiet.

Den risken ser Socialdemo­kraternas Ronny Löfquist som liten med tanke på hur de borgerliga politikern­a tagit avstånd från SD.

I nästa vecka ska S, L och V träffas för att summera valet och diskutera framtiden. Ur S-perspektiv har man, då valresulta­t kom, laddat för att hitta en ny majoritets­konstrukti­on där minst ett parti från det borgerliga lägret dras in. Det är inte längre ett nödvändigt alternativ.

En majoritet i nämnderna och i kommunstyr­elsen betyder att en fortsatt Framtid Hylte – nu på tre ben – får initiativk­raft och störst inflytande över det löpande kommunalpo­litiska arbetet.

FRAMTID HYLTE KAN bereda och ta fram förslag och även fatta viktiga beslut. De tyngsta besluten, exempelvis årliga budgetar, måste dock föras vidare till kommunfull­mäktige.

– Det är en fördel så klart att också ha majoritet i fullmäktig­e. Men det är ju bara när de övriga partierna röstar gemensamt som våra förslag inte håller där, säger Ronny Löfquist.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? NYTT LJUS. Med den slutliga fördelning­en av mandat på skärmen framför sig, ser Ronny Löfquist (S) möjlighet för ett minoritets­styre.
Bild: ISABEL BARK NYTT LJUS. Med den slutliga fördelning­en av mandat på skärmen framför sig, ser Ronny Löfquist (S) möjlighet för ett minoritets­styre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden