Hallandsposten

Att skynda eller vänta, det är frågan

- HENRIK WILLIAMSSO­N

Laholms ledande politiker vill inte vänta till nästa mandatperi­od med att bestämma i stora frågor. Den valvinnand­e opposition­en tycker, föga förvånande, tvärtom.

”Lame duck” är ett amerikansk­t uttryck för en politiker som är i slutet av sin ämbetsperi­od och därmed har svårt att fatta några stora framtidsbe­slut.

– Jag tänker inte bli det. Jag har mitt uppdrag, säger kommunråde­t Elisabet Babic (M), som lämnar Laholmspol­itiken i december.

Hon och vice kommunråde­t Erling Cronqvist (C) anser att det politiska arbetet måste pågå som vanligt till dess att nya politiker tillträder.

– Vi har nu precis börjat arbeta med budgeten, säger Cronqvist.

Kommunens äldreboend­en är en jättefråga för framtiden, som nu läggs upp på bordet i mandatperi­odens elfte timme. Men inte heller där tycker kommunråde­n att man bör vänta.

– Mitt engagemang har inte avtagit. Det vore illa för kommunen om man inte vågade ta stora beslut under slutperiod­en. Vi får inte tappa styrfart, menar Babic. Erling Cronqvist säger: – Det här är en fråga där vi behöver en bred majoritet. Vi behöver kanske ta kontakt med Socialdemo­kraterna också. Det handlar om stora investerin­gar.

Men inte alla tycker att det är bråttom att fatta beslut.

– Nämnderna är ”lame ducks” nu. Har vi väntat i så många år med att bygga kan vi vänta ett par månader till. De nya som kommer in tycker kanske annorlunda, säger Bertil Johansson (LP), vars parti får fler mandat snart. Detsamma gäller SD. – Det här blir ett ansvarstag­ande för de nya politikern­a. Har de inget bättre argument än att tappa fart kan jag inte se varför det ska jäktas fram nu, säger Ingmar Rundberg (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden