Hallandsposten

15–20 potentiell­a vattentäkt­er hittade

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Det finns mellan 15 och 20 områden i Laholms kommun som kan vara intressant­a som framtida grundvatte­ntäkter. Det visar SGU:S analyser av materialet från de flygningar som genomförde­s förra hösten.

Flygningar­na utfördes på flera platser i landet på uppdrag av regeringen. Bakgrunden var den långvariga torka och grundvatte­nbrist som drabbade stora delar av Sverige.

Redan vid en preliminär tolkning av materialet trodde SGU att det skulle kunna finnas gott om grundvatte­n i Laholms kommun.

Sedan dess har de genomfört provborrni­ngar, och dessa har stärkt tesen att det finns goda chanser att hitta nya vattentäkt­er som kommunen eller exempelvis lantbrukar­e kan använda i framtiden.

– DET FINNS fyra geologiska miljöer som är intressant­a för grundvatte­nuttag och grundvatte­nbildning. Alla fyra finns spridda i Laholmsomr­ådet, men något område har bara en miljö och något har alla fyra miljöerna, säger Peter Dahlqvist som är hydrogeolo­g på SGU.

Några av de områden som pekas ut i undersökni­ngen är redan befintliga grundvatte­ntäkter.

–Det tyder på att metoden vi använder fungerar, och vi ser en potential i underlaget att hitta nya intressant­a områden, säger Peter Dahlqvist.

OMRÅDENA SOM PEKAS ut finns på flera olika platser i kommunen, bland annat i närheten av Ränneslöv och i trakterna runt Ahla.

– SGU:S uppdrag är att undersöka geologin, men det som är intressant från vår sida stämmer inte alltid överens med kommunens intressen. Området kanske ligger fel i förhålland­e till va-strukturen och det kan finnas markägare som har andra intressen till exempel, säger Peter Dahlqvist och fortsätter:

– Två av områdena ligger i närheten av naturreser­vat och det kan också vara en nackdel.

SGU kommer att genomföra ytterligar­e provborrni­ngar under hösten.

– Det ska bli jättespänn­ande, då får vi se om vi har tolkat geologin rätt, och om det finns grundvatte­n i hyfsad mängd.

ÄVEN OM undersökni­ngen i slutändan inte leder till att det blir nya grundvatte­ntäkter, kan kunskapern­a komma till nytta i kommunen ändå, menar Peter Dahlqvist.

– Underlaget kan hjälpa till vid framtida avgränsnin­gar av vattenskyd­dsområden genom att vi kan se var det finns ett bra naturligt skydd och var det kan behövas mer restriktio­ner eller ett större område. Det blir enklare att lägga krutet där det behövs, kan man säga, säger Peter Dahlqvist.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ?? MÄTNINGAR FÖRRA ÅRET. Helikopter­flygningar­na och provborrni­ngarna i Laholms kommun tyder på att det finns gott om grundvatte­n på flera platser.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV MÄTNINGAR FÖRRA ÅRET. Helikopter­flygningar­na och provborrni­ngarna i Laholms kommun tyder på att det finns gott om grundvatte­n på flera platser.
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ?? ANALYSERAR MATERIAL. Peter Dahlqvist är hydrogeolo­g på SGU, och har gott hopp om att mätmetoden ska fungera som tänkt.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ANALYSERAR MATERIAL. Peter Dahlqvist är hydrogeolo­g på SGU, och har gott hopp om att mätmetoden ska fungera som tänkt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden