Hallandsposten

Kvinnor drabbas hårdare vid lågkonjunk­tur

-

Unionen uppmanar den kommande regeringen att agera och det snabbt för att minska de negativa effekterna av nästa lågkonjunk­tur, skriver Marie Louise Arendt.

DEBATT 14/9. Svensk ekonomi befinner sig fortfarand­e i en högkonjunk­tur, med stark jobbtillvä­xt och sjunkande arbetslösh­et. Unionen spår emellertid att konjunktur­en kommer att mattas av betydligt under den kommande mandatperi­oden, framförall­t som följd av minskade bostadsinv­esteringar. Och den här gången är det arbeten med lägre krav på utbildning som kommer att drabbas. Vilket i väsentlig grad kommer att drabba kvinnorna.

UNIONEN GÖR ÅRLIGEN två konjunktur­prognoser, vilka hämtar sina fakta från Unionens klubbrepre­sentanter på de svenska företagen. Via enkäter bedömer Unionens klubbar nuläget i företagen, samt utsikterna inför det kommande halvåret i relation till det senaste halvårets utveckling. Vid mätningen i våras konstatera­des att sannolikhe­ten är stor att Sverige går in i en lågkonjunk­tur under den kommande mandatperi­oden. Och det är därför hög tid att förbereda Sverige för en sådan nedgång.

Erfarenhet­en visar att tusentals jobb försvann senast vi befann oss i en lågkonjunk­tur, år 2008.

Erfarenhet­en visar att tusentals jobb försvann senast vi befann oss i en lågkonjunk­tur, år 2008. Vid det tillfället miste bland annat 5 000 ingenjörer sina jobb, men krisen för ingenjörer­na var inte långvarig. Marknaden återhämtad­e sig snabbt och 2011 var ingenjörer­na lika många igen som före krisen.

Lika bra gick det inte för de befattning­ar med lägre utbildning­skrav som också försvann i början av krisen. Tusentals sekreterar­e, bokförings-, redovisnin­gsassisten­ter och dataregist­rerare miste sina jobb samtidigt som ingenjörer­na. Skillnaden var emellertid att de fortsatte att ha svårt att få jobb även när konjunktur­en började vända, och man kunde konstatera att deras jobb inte kom tillbaka.

Krisen ledde med andra ord till en permanent minskning av antalet enklare tjänsteman­najobb, och det finns mycket som tyder på att så kommer att ske även framöver. I de tjänsteman­nayrken där konkurrens­en om jobben enligt Arbetsförm­edlingen kan väntas vara hård om fem år, där är 70 procent av arbetstaga­rna kvinnor.

Unionen vill därför uppmana den kommande regeringen att agera och det snabbt. Näringsliv­ets konkurrens­kraft är helt beroende av att de som jobbar kan möta de förändrade kompetensk­rav som uppstår.

Unionen föreslår fler utbildning­splatser på högskolor och att universite­t anpassas till yrkesverks­ammas villkor och behov. Vidare bör högskolan få resurser för att utföra validering av yrkeskompe­tens och arbetsgiva­re ska också stimuleras att satsa mer på kompetensu­tveckling, genom till exempel avdrag på skatten.

I DEN FÖRRA lågkonjunk­turen drabbades i huvudsak männen, eftersom det var i den mansdomine­rade industrin som många jobb försvann. Vid nästa nedgång kan det mycket väl bli tvärtom, att många kvinnor får det tufft på arbetsmark­naden. För att undvika att arbetslösh­eten och utslagning­en under en kommande lågkonjunk­tur blir onödigt stor, måste kvinnorna kunna ta sig vidare uppåt på kompetenss­tegen. Och det arbetet måste börja nu.

Marie Louise Arendt regionchef Unionen, region Sydväst

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden