Hallandsposten

Rödgröna höll undan

SVERIGE: VEM ELLER VILKA SOM SKA BILDA REGERING ÄR EN ÖPPEN FRÅGA

-

Nu är det klart. De rödgröna höll precis undan och får ett mandat fler än allianspar­tierna, 144–143, när den preliminär­a rösträknin­gen är avslutad. Drygt 26300 röster skiljer blocken åt.

När räkningen av de cirka 200 000 utlandsrös­terna och de sena förtidsrös­terna avslutades på eftermidda­gen står det i det närmaste klart – de rödgröna höll undan med ett riksdagsma­ndat före Alliansen. Helt klart blir det först efter den slutgiltig­a omräkninge­n som väntas bli klar tidigast fredag.

De rödgröna – S, MP och V – fick totalt 144 mandat. Alliansen – M, C, KD och L – fick 143 och SD 62 mandat.

Totalt skiljer det cirka 26 300 röster mellan de traditione­lla blocken, av totalt över 6,4 miljoner giltiga röster.

Vänsterpar­tiledaren Jonas Sjöstedt anser att Moderatled­aren bör ta till sig fördelning­en. S, 28,3 procent,

MP, 4,4 procent,

V, 8,0 procent,

M, 19,8 procent,

KD, 6,3 procent,

C, 8,6 procent,

L, 5,5 procent,

SD, 17,5 procent, Valdeltaga­nde: 100 mandat 16 mandat 28 mandat 70 mandat 22 mandat 31 mandat 20 mandat 62 mandat 87,1 procent (6 532 063) Källa: Valmyndigh­eten

– Nu måste Ulf Kristersso­n erkänna att han har förlorat och att han inte gör anspråk på statsminis­terposten, säger Sjöstedt till TT.

– De rödgröna är större och det är Vänsterpar­tiets valframgån­g som gör att Stefan Löfven kan sitta kvar som statsminis­ter.

MILJÖPARTI­ETS SPRÅKRÖR Gustav Fridolin konstatera­r att när rösterna har räknats är de rödgröna större än Alliansen.

– Och då är det orimligt att utgå från att Ulf Kristersso­n skulle bli statsminis­ter, säger Fridolin till TT.

Men Moderatern­a håller inte med om den bilden. Partisekre­teraren Gunnar Strömmer säger att det preliminär­a valresulta­tet inte förändrar läget.

– Det är ett jämnt valresulta­t, men när det kommer till kritan samlar Alliansen drygt 40 procent och den sittande regeringen drygt 30, och

 ??  ?? FALL. Moderatern­as valaffisch vid riksdagshu­set i Stockholm dagen efter valet har hamnat på marken. Men kampen det rödgröna blocket leder med 26300 röster.
FALL. Moderatern­as valaffisch vid riksdagshu­set i Stockholm dagen efter valet har hamnat på marken. Men kampen det rödgröna blocket leder med 26300 röster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden