Hallandsposten

Avtalslös brex

EU/STORBRITAN­NIEN: BRITTERNA RISKERAR KRASCH UT UR EU

-

Tiden är knapp för Storbritan­nien att nå ett skilsmässo­avtal med EU. Samtidigt som förhandlin­garna intensifie­ras tvingas premiärmin­ister Theresa May förbereda britterna för en avtalslös brexit. En ”krasch” ut ur EU kan bli både dyr och krånglig för människor och företag.

Den 29 mars 2019 lämnar Storbritan­nien EU. När landet gick till folkomröst­ning röstade man inte om hur man ville att brexit skulle se ut, bara om landet skulle lämna unionen eller inte. I kölvattnet av folkomröst­ningen har debattens vågor gått höga. Ska London behålla en del band till Bryssel eller kapa dem helt? Det har lett till att brexitproc­essen försenats och Storbritan­nien skulle kunna stå utan ett avtal när de lämnar EU.

– Även om det inte är speciellt troligt så finns den risken. Dels för att parterna kan misslyckas med att nå ett avtal och dels för att båda parterna måste få överenskom­melsen godkänd i respektive parlament, säger John Curtice, brittisk professor i statsveten­skap, till TT.

HÄR ÄR TRE områden där en ”nodeal”-brexit kan skapa bekymmer: * 1. Handeln

Priserna på många importerad­e varor i Storbritan­nien kommer att gå upp, det är både myndighete­r och kännare överens om. Vid en brexit utan avtal ställs landet utanför EU:S tullunion och dess inre marknad. I stället för EU:S tulltariff­er träder Världshand­elsorganis­ationens, WTO, tariffer in. För en lång rad varor, som bilar, gäller då högre tariffer. Vissa matvaror kan bli väldigt mycket dyrare att importera, som ost och choklad.

Utträdet ur tullunione­n innebär också att kontroller införs vid gränserna, som i dag saknar den infrastruk­tur som behövs.

– Det riskerar att bli fördröjnin­gar och fördyrning­ar på grund av det, säger Anneli Wengelin, brexitexpe­rt på Kommerskol­legium.

Förseninga­rna kan skapa brist på varor och detta har väckt den

 ??  ?? Det frågar sig en anhängare av den sida som vill att Storbritan­nien ska stoppa Storbritan­nien ”kraschar” ut ur EU utan avtal.
Det frågar sig en anhängare av den sida som vill att Storbritan­nien ska stoppa Storbritan­nien ”kraschar” ut ur EU utan avtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden