Hallandsposten

It kan bli dyr

- MOA KÄRNSTRAND/TT

största rädslan bland britterna, där en del börjat bunkra mat. Även den brittiska exporten, där nästan hälften i dag går till EU, kan få en hård smäll. Alan Winters, professor som utrett frågan vid universite­tet i Sussex uppger för tidningen The Independen­t att hundratuse­ntals jobb riskeras.

* 2. Människors fria rörlighet

Vid en avtalslös brexit ingår Storbritan­nien inte längre i EU:S regler om fri rörlighet. Det betyder att britter inte kan bosätta sig i Euländer hur som helst och att Eumedborga­re inte kan bosätta sig i Storbritan­nien. Vissa varnar för att det kan leda till brist på arbetskraf­t i de stora städerna i södra delen av landet, där var tionde anställd är medborgare i annat Eu-land enligt en uträkning gjord av den brittiska tankesmedj­an Centre for cities.

* 3. Gränsen mot Irland

Den har kallats den svåraste nöten att knäcka i brexitförh­andlingarn­a och har till och med fått sin egen tv-serie i kanalen BBC. Vid en avtalslös brexit uppstår en gräns mot EU mellan Nordirland och Irland, en gräns som i dag i praktiken inte existerar.

DET BEROR INTE bara på EU:S fria rörlighet, utan har också rötter i Långfredag­savtalet mellan Irland och Storbritan­nien från 1998 som slår fast att det inte ska finnas några hinder vid gränsen, varken för människor eller varor.

I de råd som Storbritan­nien publicerad­e i samband med regeringsm­ötet på torsdagen tydliggjor­des att det inte kommer att inrättas regelmässi­ga gränskontr­oller mellan Irland och Nordirland vid en eventuell avtalslös brexit. * 23 juni 2016: Invånarna i Storbritan­nien röstar i en folkomröst­ning för att lämna EU, med siffrorna 51,9 procent mot 48,1. * 29 mars 2017: Premiärmin­ister Theresa May överlämnar det formella utträdesbe­skedet till EU. * 19 juni 2017: De första förhandlin­garna om ett utträdesav­tal inleds * 8 december 2017: En första principöve­renskommel­se nås om grunderna * 19–20 oktober 2018: EU:S stats- och regeringsc­hefer håller toppmöte i Bryssel i hopp om att kunna godkänna en färdig uppgörelse. I korridorer­na mumlas om att ett extra toppmöte kan komma att krävas i november. * 29 mars 2019: Storbritan­nien tänker formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har gjorts eller inte. Om en uppgörelse finns inleds omedelbart en knappt tvåårig övergångsp­eriod. * 31 december 2020: Övergångsp­erioden löper ut.

i Bryssel.

i utträdet.

 ?? Bild: ALASTAIR GRANT ?? utträd0esp­rocessen ur EU. Tiden är nu knapp för London att nå en uppgörelse med Bryssel för att undvika att
Bild: ALASTAIR GRANT utträd0esp­rocessen ur EU. Tiden är nu knapp för London att nå en uppgörelse med Bryssel för att undvika att

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden