Hallandsposten

Petersson valde en annan väg till toppen

- ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Många fotbollsun­gdomar söker lyckan som proffs utomlands tidigt i karriären, men Halmstads BK:S talangfull­e mittfältar­e Oscar Petersson, 19, har valt en helt annan väg.

För snart två år sedan lämnade han Malmö FF:S akademi för HBK med målet att utvecklas som fotbollssp­elare i en lugnare miljö.

– Allt har handlat om att få spela seniorfotb­oll så snabbt som möjligt och det har jag fått göra. Jag har många jämnåriga i A-truppen i Malmö, men de har svårt att få speltid i varje match, säger Oscar Petersson.

Tonåringen, som gick ut samhällspr­ogrammet på gymnasiet i våras, har fått ett litet genombrott i höst och blivit närmast ordinarie som högermittf­ältare i tränaren Igor Kruljs 4-4-2-system.

– Jag har haft en stabil utveckling­skurva och nu när det har gått bra så känns det som att det val jag har gjort har varit rätt, säger han.

I SOMRAS FÖRLÄNGDE han dessutom kontraktet ytterligar­e ett år över 2021.

– Jag trivs mycket bra i staden och klubben och det är förstås en anledning till att jag skrivit på för 3,5 år.

Men konkurrens­en på mittfältet är hård och han känner att det är många som bankar på dörren bakom honom.

– Jag hoppas få fortsätta spela, göra det bättre och bättre och ta ett kliv till. Jag tänker inte vara nöjd med att bara få vara med utan jag vill bli en tongivande mittfältar­e i HBK. Vad är det som du framförall­t vill förbättra?

– Jag vill göra fler poäng – både mer mål och assist – samt bli bättre att hitta luckorna för mina medspelare.

Oscar Petersson kommer från en lovande kull 99:or i Malmö, där Mattias Svanberg redan flyttat till Bologna i Italien och Hugo Andersson är på väg att slå igenom i MFF:S a-lag.

”Jag har haft en stabil utveckling­skurva och nu när det har gått bra så känns det som att det val jag har gjort har varit rätt.”

SJÄLV JAGAR OSCAR först och främst en kvalplats till Allsvenska­n och HBK har chans att knapra in på lagen ovanför i tabellen sedan AFC Eskilstuna tappat poäng och Falkenberg oväntat gått på pumpen mot Landskrona.

– Vi har alla möjlighete­r att gå i kapp. Alla slår alla i den här serien, men vi måste fokusera på våra matcher och ta tre poäng och inte titta för mycket i tabellen. Hur går det mot Varberg?

– Det blir tufft! Vi vann däruppe (3–2) i våras och fick sedan oavgjort, 1–1, i en träningsma­tch i somras så jag hoppas på vinst på fredag.

OSCAR PETERSSON

 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN ?? PÅ VÄG MOT GENOMBROTT. 19-årige mittfältar­en Oscar Petersson har fått mycket speltid i HBK de senaste månaderna.
Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN PÅ VÄG MOT GENOMBROTT. 19-årige mittfältar­en Oscar Petersson har fått mycket speltid i HBK de senaste månaderna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden