Hallandsposten

Pyzdrowski – den skrivande målvakten

- SIMON CARLSSON

Ni känner honom som sista utpost i Varbergs Bois. Men Matt Pyzdrowski är också skribent på en amerikansk fotbollssa­jt.

– Jag älskar det, det är ett sätt att se sporten med nya ögon, säger den amerikansk­e målvakten.

I maj, med några veckor kvar till VM, sjösatte amerikansk­a tidningen The Atlethic sin satsning på fotboll, eller ”soccer” som de själva säger. Med på tåget fanns från start Bois-målvakten Matt Pyzdrowski.

– Min första artikel var inför finalen i Champions League. Och efter allt märkligt som hände i finalen så gjorde jag självklart en artikel efteråt om Loris Karius, säger Pyzdrowski.

Han kom i kontakt med skrivandet via sin tidigare lagkamrat Bobby Warshaw som efter tiden i Sverige hamnade i tidningsvä­rlden.

– Jag hade bloggat en del innan och han frågade mig om jag ville hjälpa till.

Han tycker att målvaktens perspektiv länge har varit en bortglömd del av fotbollsjo­urnalistik­en.

– Hur ofta ser man en före detta målvakt som tv-expert? Det är väldigt ovanligt och jag ser ofta att målvakter får skuld för misstag som jag anser är någon annans fel. Jag tror att det kommer bli bättre, men det kommer ta tid, säger Pyzdrowski.

En av hans mer uppmärksam­made texter i Sverige handlade enbart om Robin Olsens position och agerande vid det tyska frisparksm­ålet i VM.

– Målvaktssp­el handlar ofta om detaljer, var står jag i förhålland­e till anfallaren, täckte försvararn­a ett hörn eller gör någon bara en väldigt bra prestation. Jag vill belysa det och förklara vad som egentligen händer, säger Pyzdrowski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden