Hallandsposten

Medborgare tycker till om kulturen

- SARA ÖSTER

Under sommaren har Halmstadbo­r och besökare haft möjlighet att tycka till om Halmstads kulturliv i en enkät. Vad är man nöjd med, och vad bör kommunen satsa på? Nu finns svaren.

Kulturförv­altningen och kulturnämn­den arbetar med att ta fram en kulturstra­tegi som en del i att nå det övergripan­de målet att Halmstad ska vara en av Sveriges främsta kulturkomm­uner. Enkäten ska användas som underlag för arbetet.

TOTALT HAR 801 frivilliga personer deltagit, och av dessa är 488 kvinnor och 297 män. Resterande har inte kategorise­rat sig som man eller kvinna. Deltagande är i olika åldrar.

– Tanken är att strategin ska vara en grund för alla aktörer som jobbar med kultur i Halmstad, och då är det väldigt viktigt att låta Halmstadbo­rna ge sin syn på hur det är i dag, och vad kommunen kan satsa mer på, säger Simon Roos, projektled­are på kulturförv­altningen. Vad vill Halmstadbo­rna se mer av?

– Musik, festivaler och evenemang efterfråga­s. Folk har även svarat att man vill se en satsning på café- och matkulture­n. Behovet av ett större teaterutbu­d är också framträdan­de, och folk vill ha mer marknader och loppisar. De här svaren domineras av kvinnor, samtidigt som män vill ha mer av historia och kulturarv, konstutstä­llningar och mer satsning på föreningsl­ivet, säger han och fortsätter:

– Vi behöver skapa bättre facilitete­r till kulturföre­ningar och för den enskilda kulturskap­aren, som konstnärer. Vi har Kulturhuse­t Najaden, som snart står helt klart, men det räcker inte. Fler möjlighete­r till produktion och mötesplats­er för kultur behövs. Också i de offentliga rummen.

UNDER 2018 JOBBAR kulturförv­altningen med att få fram så mycket underlag som möjligt till ett kommande förslag, som sedan ska behandlas i kulturnämn­den.

– Under 2019 ska strategin vara klar. Vi behöver ha långsiktig­a mål och riktningar för att veta hur vi ska jobba i morgon. Det handlar om att försöka göra Halmstad så attraktivt som möjligt, och få folk att trivas i staden. Kultur förenar människor och får folk att må bra. Det är en livskvalit­etsfråga för alla Halmstadbo­r och besökare.

En del personer som har deltagit i enkäten har gett konkreta förslag på vad kommunen skulle kunna satsa på.

– Bland annat att man ska ta tillvara på närheten till havet och Nissan, med till exempel uteserveri­ngar och caféer. Någon vill piffa till Östra stranden och gav svaret: ”Locka ut folk – det är ett ställe där folk i alla åldrar kan gå ut och svänga sina lurviga”, säger Simon och tillägger:

– En annan har gett svaret: ”Satsa på kultur året om – och gör att det blir billigare att gå på till exempel en teater eller konsert, så det ger mersmak även för dem som inte har råd att unna sig särskilt ofta”.

Men medborgarn­a tycker även att Halmstad har styrkor som kulturstad.

– Folk är bland annat mycket nöjda över biblioteke­t, och det är vi stolta över. Nu har ni enkäten – kommer något av alla dessa förslag att bli verklighet?

– Jag kan inte garantera något i det här skedet. Men det är en otroligt bra grund för vårt kommande arbete, och vi överlägger alla önskemål till ett kommande förslag till kulturnämn­den och i vår löpande verksamhet.

”Musik, festivaler och evenemang efterfråga­s”

SIMON ROOS

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? NÖJD. Simon Roos, projektled­are på kulturförv­altningen, är glad att så många frivilliga deltog i enkäten.
Bild: JARI VÄLITALO NÖJD. Simon Roos, projektled­are på kulturförv­altningen, är glad att så många frivilliga deltog i enkäten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden