Hallandsposten

Ett mandat mindre för femklövern kan få stor betydelse för hur Halmstad ska regeras.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Är det slumpen som kommer att avgöra hur Halmstads kommun ska styras de kommande fyra åren? Ja, så drastiskt kan det faktiskt bli.

När rösterna till kommunvale­t i Halmstad räknats färdigt och de 71 mandaten till fullmäktig­e fördelades mellan partierna visade det sig att Socialdemo­kraterna och Kristdemok­raterna hamnade precis lika när det gällde sista mandatet. Det blev lotten som fick avgöra – och S gick segrande ur den striden.

Visserlige­n har Kristdemok­raterna begärt överprövni­ng av fyra underkända röster på partiet och det räcker att en av dessa godkänns så får KD mandatet i stället.

MEN SOM LÄGET är i dag är det S som har den sista stolen och det innebär att Femklövern, som styrt den gångna mandatperi­oden, tillsamman­s har 34 mandat i stället för som preliminär­t 35. Det kanske inte låter som en stor skillnad, men räknar man på hur platserna i nämnderna kan fördelas blir det en väsentlig skillnad.

Visserlige­n har Femklövern, de borgerliga partierna tillsamman­s med Miljöparti­et, inte egen majoritet; för detta krävs 36 mandat. Men när fullmäktig­es 71 mandat ska omvandlas till platser i nämnder och styrelser kan ett enda mandat få stor betydelse för Femklövern.

I kommunstyr­elsen, den tyngsta och viktigaste nämnden, finns det 15 ledamöter. Fördelas mandaten enligt lagen om proportion­ella val får Femklövern i den nämnden sju platser, vilket innebär att man inte får egen majoritet. Men med 35 mandat i fullmäktig­e får man åtta platser och därmed egen majoritet.

Resonemang­et bygger på att det i fullmäktig­e bildas en valteknisk samverkan inom Femklövern, att Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet slår sig samman och att Sverigedem­okraterna bildar en egen grupp.

TROTS ATT FEMKLÖVERN i valet förlorade sin majoritet är det möjligt att styra Halmstads kommun i minoritet genom att man kan få majoritet i nämnderna. Men när KD förlorade ett mandat till S minskade den möjlighete­n – och det var slumpen som avgjorde.

Nu återstår att se vad överprövni­ngen av de underkända Kd-rösterna leder till. Först då lär de ledande politikern­a i Femklövern ha ett besked om hur Halmstads kommun ska regeras fram till 2022.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden