Hallandsposten

Nedläggnin­g hotar kär bondgård

- ANNA-KARIN FORSBERG akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

När Hallandspo­sten besöker Stadsbondg­ården för att pejla stämningen efter förslaget att lägga ner verksamhet­en får vi veta att de anställda har fått order av sina chefer att inte prata med medierna om förslaget från utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen att lägga ner gården.

På onsdagsför­middagen är det tunnsått med besökare, även om ett par familjer strosar runt bland djuren. Men under hela sommarsäso­ngen och på helger, men även vardagar, året runt kan det vara mycket folk här.

– För några dagar sedan hade vi en hel grupp från SFI i Båstad. De gick runt i flera timmar och fick lära sig om djur och växer. De var jättenöjda och tjejen som guidade dem fick en liten present, berättar Kenny Johansson, som varit anställd på Stadsbondg­ården i två år.

HAN TILLÅTER SIG att prata med oss om hur väl det fungerar på Olofstorp, som är en liten oas, bara några kilometer från Halmstads centrum, dit man lätt kan ta sig med stadsbusse­n.

– Vi har alltid öppet. Hit kommer barn med förskolan och skolan, eller med mor- och farföräldr­ar. Ibland kommer det pensionäre­r. Vårt fik har öppet stora delar av året.

Kenny Johansson berättar också om hur viktig verksamhet­en är för människor som är långtidsar­betslösa eller långtidssj­ukskrivna. Stadsbondg­ården drivs av arbetsmark­nadsenhete­n, AME, inom utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen.

Här finns två fasta tjänster. Dessutom är tre tjänster vikta för arbetsmark­nadsanstäl­lningar, på vilka människor är anställda under kortare perioder.

– Området här är på 15 hektar, där vi bland annat har växtodling­ar. Människor som är utbrända mår bra av att komma hit och promenera i de avkoppland­e omgivninga­rna, säger Kenny Johansson.

VID ETT AV trädgårdsm­öblemangen hittar vi Git Malcolm och hennes barnbarn Scott Malcolm, 3 år. De har åkt från Falkenberg till Halmstad för att besöka Stadsbondg­ården.

– I Falkenberg finns det inget som detta, ett ställe där man kan se djuren på så nära håll som här. Här går hönsen omkring lösa på gården. Och det är ju så lätt att ta sig hit, till och med med buss om man vill gå några hundra meter, säger Git Malcolm.

HALLANDSPO­STEN HAR SÖKT Camilla Samuelsson, verksamhet­schef på Arbetsmark­nadsenhete­n, som ansvarar för Stadsbondg­ården. Hon har valt att via sms hänvisa till Jörgen Krantz, som är tillförord­nad förvaltnin­gschef på utbildning­soch arbetsmark­nadsförval­tningen.

Han har dock suttit upptagen i möte hela onsdagseft­ermiddagen.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? EN OAS FÖR DJUR OCH MÄNNISKOR. Kenny Johansson matar grisen Frida av rasen duroc med godsaker.
Bild: ROGER LARSSON EN OAS FÖR DJUR OCH MÄNNISKOR. Kenny Johansson matar grisen Frida av rasen duroc med godsaker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden