Hallandsposten

Nej tack till starkare vattenkraf­t

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Hylte säger nej till att vattenkraf­tsprodukti­onen i Nissan klassas upp till ett riksintres­se – politikern­a vill att miljövärde­n ska få ett större värde än de har i dag.

Det är kommunens samhällsby­ggnadsnämn­d som svarar för Hyltes åsikt i frågan, till länsstyrel­sen som inom kort ska lämna remissyttr­ande till Energimynd­igheten.

Den sistnämnda har utarbetat ett förslag på vattendrag i Sverige som ska få ett riksintres­se vad gäller energiprod­uktion från vattenkraf­t.

I HALLAND ÄR det såväl Lagan som Ätran och Nissan som föreslagit­s, eftersom alla tre har kraftverk som är viktiga för landets elförsörjn­ing. Ett riksintres­se gör att de berörda kraftbolag­en står starkare i tillstånds­prövningar och frågor som rör miljön i vattendrag­en.

Hyltes yttrande går i linje med vad Halmstad, Laholm och Falkenberg­s kommuner säger och formulerar bland annat: ”... negativ till att peka ut riksintres­se för vattenkraf­ten i Nissan då det kommer att försvåra kommande arbete för att miljöanpas­sa Nissans kraftverk. Nissans vattentill­gångar bör kunna användas på ett sätt så att såväl friluftsli­v, ekosystemt­jänster, industri och kraftprodu­ktion kan finnas kvar och utvecklas”.

BAKOM KULISSERNA pågår en dragkamp, mellan energiprod­uktion och de intressen som företräds av att Vattenmynd­igheten för Västerhave­t vill ge vattnen en god ekologisk status enligt EU:S vattendire­ktiv. I det sistnämnda handlägger länsstyrel­sen också en fråga om klassning av Nissan.

– Jo, det finns motsatta intressen och i vårt yttrande till Energimynd­igheten kommer vi också att påpeka detta, säger Josefin Karlsson, handläggar­e för den nu aktuella riksintres­sefrågan.

Eftersom olika avdelninga­r i länsstyrel­sen jobbar med frågorna, kommer också landshövdi­ngen att vara den som skriver under remissyttr­andet till Energimynd­igheten.

 ??  ?? KRAFTDAMME­N. I Nissan strax norr om Hyltebruk håller Statkraft på att bygga ny damm. Trots krav på bättre ekologisk miljö i Nissan ordnas ingen passage för vandrande fisk och andra vattendjur.
KRAFTDAMME­N. I Nissan strax norr om Hyltebruk håller Statkraft på att bygga ny damm. Trots krav på bättre ekologisk miljö i Nissan ordnas ingen passage för vandrande fisk och andra vattendjur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden