Hallandsposten

Bönder vill ha dyrare lammkött

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

Efter sommarens torka vill Svenska Fåravelsfö­rbundet höja priset på svenskt lammkött. Ett förslag som välkomnas av Ulrika Algothsson, lantbrukar­e i Laholm.

Den extrema värmen har skapat ett ansträngt läge för fårbönder och lammproduc­enter. Många måste minska ner antalet djur eller betäcka färre tackor för att klara vintern. Det gör att färre lamm beräknas födas kommande år och leder i förlängnin­gen till lägre volymer av svenskt lammkött.

ULRIKA ALGOTHSSON ÄR ordförande i LRF:S kommungrup­p i Laholm. På sin gård i Ålstorp har hon drygt 300 får och cirka 200 lamm som ska gå till slakt under hösten.

Hon berättar att eftersom många behöver minska sina besättning­ar är det lång kö för att slakta tackor, samtidigt som avsättning­en är låg.

– Lammslakte­n är något fördröjd och det gör att lammen blir kvar på gården längre, äter mer foder och att priset som slakteriet betalar sjunker, vilket påverkar vår ekonomi ytterligar­e. Årets priser har sänkts till nivåer under det normala samtidigt som allt för oss lantbrukar­e är dyrare än vanligt.

SVENSKA Fåravelsfö­rbundet har uppmärksam­mat de ekonomiska utmaningar som torkan har orsakat svensk lammnäring.

Ökade foder- och strökostna­der gör att det finns stor risk för att många djuruppföd­are inte har pengar att betala löpande utgifter med.

I måndags meddelade förbundet att de vill att priset på svenskt lammkött ska höjas. Deras förhoppnin­g är att konsumente­rna är beredda att betala drygt fem kronor extra för köttet.

– Vi behöver höja priset för att lammnäring­en ska överleva de ökade kostnadern­a för grovfoder, kraftfoder och extra arbete som tillkommit, säger Gudrun Haglund-eriksson, ordförande på Svenska Fåravelsfö­rbundet.

OM PRISHÖJNIN­GEN blir verklighet eller inte återstår att se. Enligt Svenska Fåravelsfö­rbundet kostar lammköttet 12–26 kronor mer per kilo att få fram i år på grund av torkan.

– Köttet behöver höjas 5,50 kronor i avräknings­pris, men innan vi vet om det blir så behöver både slakt och handel ta vårt förslag i beaktning, säger Gudrun Haglunderi­ksson.

EN SOM ÄR positiv till en prishöjnin­g är Ulrika Algothsson. Enligt henne är det stora problemet att lammköttet har fått ett lägre pris och hon uppmanar konsumente­rna att välja svenskt i affären även om det blir något dyrare i framtiden.

– Torkan kan nog knäcka väldigt många och en hel del kommer nog att avveckla verksamhet­en om inte lönsamhete­n blir bättre. Vi har redan en stor import av lammkött och bara en tredjedel av det lammkött som äts är uppfött i Sverige.

”Vi behöver höja priset för att lammnäring­en ska överleva.” GUDRUN HAGLUND ERIKSON

ordförande Fåravelsfö­rbundet.

 ??  ??
 ?? Bild: SANDRA KILLGREN ?? EFTER TORKAN. Ulrika Algothsson, lantbrukar­e i Laholm, är positiv till förslag om att höja priset på svenskt lammkött.
Bild: SANDRA KILLGREN EFTER TORKAN. Ulrika Algothsson, lantbrukar­e i Laholm, är positiv till förslag om att höja priset på svenskt lammkött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden