Hallandsposten

Föräldrar vill öppna småskolor

HALMSTAD: Öppna skolorna i Skavböke och Slättåkra igen. Det föreslår några föräldrar som en lösning på problemet med överfulla skolor.

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Det hårda trycket på skolorna i Åled och Oskarström ger nytt bränsle åt debatten om att det var fel att lägga ned småskolorn­a. – I dag hade de kunnat avlasta skolorna som nu står fulla, säger föräldern Niklas Fagerström.

När debattens vågor gick som högst 2015 var Niklas Fagerström, Angela Magnusson och Linda Öhrvall tre av många föräldrar som engagerade sig för att småskolorn­a skulle få leva kvar.

Med tanke på att de flesta skolor i dag skriker efter mer utrymme tycker de att de fått vatten på sin kvarn. Politikern­a borde ha lyssnat bättre, menar de.

– VI VAR FULLT medvetna om att man inte kunde driva skolor med för få elever, men vi hade bra förslag på lösningar. Ett var att nyanlända skulle få gå på lugna skolor på landsbygde­n i stället för att skicka ut dem i redan segregerad­e områden. Skavböke var dessutom relativt nyrenovera­d, säger Niklas.

– Politikern­a skyllde på att det inte gick för att det saknades skolsköter­skor och kuratorer, men så såg det ju ut på flera skolor. Det hade gått att lösa, säger Linda.

Ett annat argument från föräldrarn­a var att elevunderl­aget förändras över tid och att det redan var så fullt på de skolor som politikern­a ville skicka deras barn till.

– Åledsskola­n var full redan då och det var trångt på skolorna i Oskarström. Detta påpekade vi, men politikern­a hävdade att de här skolorna inte skulle bli överfulla. De lyssnade inte på några av de förslag vi hade, utan de hade redan bestämt sig. Nu ser vi effekten, säger Niklas.

FÖRÄLDRARN­A ANSER fortfarand­e att beslutet var felaktigt.

– Det är inte hållbar ekonomi att lägga ned fullt funktionel­la småskolor som man kunnat rusta upp för en skitsumma och i stället satsa på paviljonge­r som kostar multum varje månad, säger Niklas.

Om skolorna hade fått vara kvar hade trycket på övriga skolor kunnat minskas, menar trion.

– Vi hade kunnat rädda barn från att behöva vara trångbodda på andra ställen. När jag läser att

”Vi hade kunnat rädda barn från att behöva vara trångbodda på andra ställen.” NIKLAS FAGERSTRÖM

det går över 40 elever i vissa klasser på Åledsskola­n blir jag helt tokig. Det är ju inte klokt, säger Niklas.

– ETT AV POLITIKERN­AS argument var att detta gjordes för barnens bästa, för att det var bra för dem att integreras i större grupper. Men vi plockade fram forskning som visade att små skolor är bra för barnen, men politikern­a bara nonchalera­de detta. Och var har barnens bästa hamnat nu, undrar Angela.

Föräldrarn­a är också upprörda över beslutet att bygga en ny, relativt liten, skola i Steninge.

– Det är också ett märkligt beslut efter att man pratat om elevunderl­ag och att ingen skola ska ha under 100 elever. Givetvis sticker detta i ögonen på många som kämpat för de mindre skolorna, säger Niklas.

Föräldrarn­a tycker att det är dags att politikern­a erkänner sitt misstag, backar och öppnar skolorna i Skavböke och Slättåkra igen.

– Skolorna står tomma och i Slättåkra finns dessutom en fin idrottshal­l som står helt oanvänd, säger Linda.

– Så varför inte utnyttja detta i stället för att sätta upp fler paviljonge­r, tillägger Niklas. Fotnot: Även Holms skola ingick i beslutet att lägga ner småskolor. Den gamla skollokale­n håller på att göras om till förskola.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? MISSTAG. Att lägga ner skolorna i Skavböke och Slättåkra var ett stort misstag tycker Niklas Fagerström, Angela Magnusson och Linda Öhrvall.
Bild: ROGER LARSSON MISSTAG. Att lägga ner skolorna i Skavböke och Slättåkra var ett stort misstag tycker Niklas Fagerström, Angela Magnusson och Linda Öhrvall.
 ??  ?? INGEN PLATSBRIST. Öppna skolorna i Skavböke och Slättåkra igen. Den uppmaninge­n riktar Linda Öhrvall, Angela Magnusson och Niklas Fagerström till Halmstads politiker.
INGEN PLATSBRIST. Öppna skolorna i Skavböke och Slättåkra igen. Den uppmaninge­n riktar Linda Öhrvall, Angela Magnusson och Niklas Fagerström till Halmstads politiker.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ??
Bild: ROGER LARSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden