Hallandsposten

Vad får vården kosta i framtiden?

PRIORITERI­NGAR. Det går inte att förneka att sjukvårdsr­esurserna är begränsade och att prioriteri­ngar alltid måste göras.

- KAJSA DOVSTAD Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 20/9. Sjukvården var svenskarna­s viktigaste fråga i valet. Långa köer, vårdplatsb­rist, överfulla akutmottag­ningar – i dagsläget finns en hel del problem att lösa. Politikern­a duckar dock för en viktig men obekväm diskussion. Antalet vårdkrävan­de äldre ökar massivt och kostnadsut­vecklingen skenar. Skattepeng­arna kommer inte att räcka. Gamla sanningar om den offentliga vårdens uppdrag behöver ifrågasätt­as.

Om tio år kommer antalet personer över 80 år att ha ökat med 50 procent.

De många 1940-talisterna når då den ålder där vårdbehove­t är som störst.

Inte nog med att de är många, det är också en generation som ställer krav och är vana vid att den offentliga sektorn möter deras anspråk.

Lite tyder dock på att det är möjligt att utforma framtidens sjukvård så att alla blir nöjda.

Andelen förvärvsar­betande skattebeta­lare minskar i befolkning­en.

Dessutom ökar kostnadern­a för läkemedel och medicinsk teknik mer än kostnadsut­vecklingen i samhället i stort. Allt färre ska finansiera en dyrare sjukvård för allt fler. Det är inte särskilt svårt att räkna ut att ekvationen inte går ihop.

SENAST I MAJ redogjorde organisati­onen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, för landstinge­ns ekonomi i Ekonomirap­porten. Det är ingen munter läsning. Utgifterna ökar mer än intäkterna, trots större statsbidra­g och höjd skatt i många landsting. Snart kommer inte landstings­skatten kunna höjas mer utan att ge allvarliga skador i ekonomin.

Hittills finns heller inga tecken på att effektivis­ering är ett tillfredss­tällande svar på kostnadsut­vecklingen. Bättre primärvård, fler vårdbiträd­en och digitala beslutsstö­d kan förändra en del, men inte allt. Vi kommer att nå en punkt där vi måste omvärdera vilken vård som bör vara offentligt finansiera­d.

Får ett cancerläke­medel som förlänger livet i ett par månader vara hur dyrt som helst? Hur mycket insatser bör läggas på att multisjuka äldre ska överleva ett kort tag till? Har vi råd att låta alla få den senaste höftprotes­en?

Det är inga lätta frågor. Den politiker som tar tag i dem kommer att anklagas för att ställa grupp mot grupp. I verklighet­en måste dock behov vägas mot varandra. Samma operations­sal som används till rekonstruk­tiv kirurgi för botade bröstcance­rpatienter hade kunnat utnyttjas för att korta köerna till tarmcancer­operatione­r. Pengarna som läggs på köpa in den senaste knäprotese­n hade kunnat användas till att inhandla den senaste hjärtklaff­en. Resurserna som går till multisjuka Agda, 93 år, hade kunnat hjälpa Amanda, 23 år, att bli botad från psykisk ohälsa.

BLUNDAR MAN FÖR att resurserna inte är oändliga görs prioriteri­ngarna ändå. Men de blir varken demokratis­ka eller rättvisa. I valrörelse­n har det lovats pengar till Hbt-certifieri­ngar, gratis tandvård och ökade öppettider på vårdcentra­ler. I stället för att inse att slantarna inte kommer att räcka för nuvarande uppgifter ger makthavarn­a sken av att vården går att utvidga mer. Det kanske putsar dagens opinionssi­ffror, men det löser inte morgondage­ns vårdkris.

 ?? Bild: ERIK G SVENSSON ?? DYRT. Vården kostar allt mer pengar, samtidigt som befolkning­en i framtiden kommer att få ökade vårdbehov.
Bild: ERIK G SVENSSON DYRT. Vården kostar allt mer pengar, samtidigt som befolkning­en i framtiden kommer att få ökade vårdbehov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden