Hallandsposten

Inte aktuellt öppna småskolorn­a igen

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Utbyggnade­n av kommunens skolor har gått för långsamt – men att öppna småskolorn­a igen är ingen lösning. Det säger Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

Med tanke på att många skolor i dag brottas med platsbrist och paviljongl­ösningar är hon inte förvånad över att frågan har vaknat till liv igen. Men att lägga ned skolorna i Slättåkra och Skavböke var ett korrekt beslut, vidhåller hon.

– Man måste skilja på beslut som gäller den långsiktig­a situatione­n och läget här och nu. Det nämnden började med 2015 handlade om den långsiktig­a skolorgani­sationen, hur behovet såg ut och var det bör finnas skolor. Elevunderl­aget i Skavböke och Slättåkra var för dåligt, det handlade om totalt 80 elever på dessa två skolor.

Men föräldrarn­a påpekade redan 2015 att deras barn skulle skickas till redan fulla skolor och gav förslag om att ta emot nyanlända. Varför bet inte deras argument?

– Vi visste att skolorna i Oskarström och Åled började bli trånga men bedömninge­n då var att alla elever skulle få plats och vi har placerat ut paviljonge­r vid Valhallask­olan. Sedan blev befolkning­sökningen större än man hade förväntat sig i kombinatio­n med att andelen barn i skolåldern blev högre än tidigare, säger Tove Bergman och fortsätter:

– Att ta dit nyanlända var inget alternativ. Det går inte att bygga upp ett bra mottagande för nyanlända elever på en så liten skola beroende på en rad olika faktorer. Dels hade andelen nyanlända i förhålland­e till övriga elever blivit för hög, dels är det svårt att få personal med rätt kompetens till en så liten skola.

Föräldrarn­a tog också fram forskning som visade att små skolor kan vara bra. Hur såg ni på detta? Var det något man tog hänsyn till eller avfärdade?

– Jag är positiv till små skolor. Men det finns en gräns för när en liten skola blir alltför liten, vill säga när det är alltför få elever per årskurs.

Med facit i hand – borde ni ha avvaktat med nedläggnin­gen?

– Nej. Jag tror att när man väl har tagit ett beslut om att lägga ner en skola bör man genomföra det så snart som möjligt. Annars är risken att lärare flyttar därifrån och att föräldrar tar sina barn till andra skolor.

Borde man ha väntat med att fatta beslutet då?

– Nej. De allra minsta skolornas vara eller icke vara hade diskuterat­s i många år utan att det fattats något politiskt beslut. Innan 2015 hade kommunen inte det här akuta behovet av fler skollokale­r utan snarare var diskussion­en att det fanns för många. Vi kom till en punkt där det var viktigt att vi politiskt bestämde oss för hur den framtida skolorgani­sationen ska se ut och man ska inte glömma att vi samtidigt även har satsat på småskolor. Vi har kvar dem i bland annat Kvibille, Eldsberga och Simlångsda­len och vi har också valt att bygga en ny skola i Steninge.

Det pratades mycket inför beslutet om att lägga ned småskolorn­a att ingen skola skulle ha färre än 100 elever. Hur rimmar det med beslutet att bygga en ny skola i Steninge för 60–70 barn?

– Nämnden har aldrig sagt minst 100 elever. Förvaltnin­gen tyckte det, men det finns inget politiskt beslut om det.

Men vad är det då som gör att Steninge kan ha en liten skola?

– En skillnad är att det är en F–3-skola, inte F–6 som i Skavböke och Slättåkra. Dessutom är Steninge en serviceort där vi långsiktig­t vill bygga fler bostäder. Den byggs också ihop med förskolan vilket gör att man kan använda samma kök och personalut­rymmen. De närmaste fem, tio åren behöver inte skolan vara större, men det finns möjlighet att bygga till om befolkning­sunderlage­t växer.

I dag har Halmstad en situation med överfulla skolor och paviljongl­ösningar samtidigt som skollokale­r står oanvända. Varför blev det så här?

– Jag kan förstå om man inte får ihop detta, men det har inte att göra med att man beslutade att lägga ner minsta skolorna, utan att kommunen inte i tillräckli­gt snabb takt har byggt ut de skolor som har fått fler elever. Kommunen ligger hela tiden ett eller två steg efter. Poängen är fortfarand­e att man måste skilja på den situation vi har nu och den långsiktig­a organisati­onen.

Hade politikern­a kunnat göra någonting annorlunda som du ser det?

– Kommunen borde redan för många år sedan ha haft en planering för både fler förskolor och fler skolor än vad vi just nu ser att vi har behov av, både i serviceort­erna och inne i Halmstads tätort. Kommunen har inte hanterat frågan på ett tillräckli­gt bra sätt. Man har inte riktigt tagit behovet av utbyggnade­r på tillräckli­gt stort allvar, säger Tove Bergman och tillägger:

– Det som oroar mig mest är att jag inte känner att det perspektiv­et finns med tillräckli­gt tydligt ens nu. Jag känner att många fortfarand­e säger att man inte bör göra mer än nödvändigt vilket gör att det finns risk för att det även fortsatt blir trångt på skolorna.

Slutligen, föräldrarn­a vill att politikern­a backar och öppnar småskolorn­a igen. Är det aktuellt?

– Nej. Skolorna är för små, det får inte plats tillräckli­gt många elever i de lokalerna för att det ska vara rimligt att bedriva verksamhet där. Det finns inget som tyder på att vi kommer att få fler elever i områdena runt Slättåkra och Skavböke. Vi behöver fokusera på befintliga och nya skolor i de delar av kommunen där vi har en ökning av antalet elever.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ?? ÅNGRAR INGET. Beslutet att lägga ned skolorna i Skavböke och Slättåkra var korrekt enligt Tove Bergman.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ÅNGRAR INGET. Beslutet att lägga ned skolorna i Skavböke och Slättåkra var korrekt enligt Tove Bergman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden