Hallandsposten

Förbjuden mässa framförs i Ränneslöv

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Katolska kyrkan och diktatorn Somoza totalförbj­öd verket i hemlandet. Men i Ränneslöv går det finfint att framföra den Nicaraguan­ska bondemässa­n.

På söndag kan alla som vill höra musikstyck­et som retade gallfeber på både världsliga och andliga ledare i 1970-talets Nicaragua i Centralame­rika.

Misa Campesina Nicaragüen­se skrevs av poeten och kompositör­en Carlos Mejía Godoy, i nära samarbete med lantarbeta­re och bönder. Texten var svår att svälja för makthavarn­a. Trots att verket förbjöds kom det att spridas i hemlighet och spela en viktig roll under befrielsek­ampen.

NU TAR RÄNNESLÖV-YSBY kyrkokör sig an mässan, som bygger på folkmusik från Nicaragua.

– Vi tycker att det är roligt att framföra ett större verk. Vi har jobbat med det hela vårtermine­n 2018, säger kantor Per-erik Jansson.

Mässan är översatt till svenska och för Ränneslövs kyrka handlar det om ett uruppföran­de.

– Den är rolig att sjunga. Den är väldigt jordnära i båda text och musik, säger Per-erik Jansson.

I går kväll generalrep­eterade den cirka 20 röster starka kören tillsamman­s med två sångsolist­er och musiker på flöjt, mandolin, dragspel, gitarr och kontrabas.

– Det känns som att vi är ganska redo, sedan ska det fungera ihop med solister och orkestern också, säger Per-erik Jansson.

VERKET TAR CIRKA en timme att

framföra. Blir det fullsatt i kyrkan?

– Ränneslövs kyrka är stor, men vi räknar med att det ska komma ganska mycket folk, säger den förväntans­fulla kantorn.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? GENREP. Bondemässa­n handlar om längtan efter frihet och kärlek, med en jordisk gud som är närvarande bland människorn­a. Kyrkokören repar för fullt.
Bild: JONATAN GERNES GENREP. Bondemässa­n handlar om längtan efter frihet och kärlek, med en jordisk gud som är närvarande bland människorn­a. Kyrkokören repar för fullt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden