Hallandsposten

Socialnämn­den kritiseras av IVO

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Ett barn som placerats i ett familjehem fick omplaceras akut därifrån efter missförhål­landen. IVO riktar nu kritik mot socialnämn­den i Laholm.

I början av året fick Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) in klagomål om hanteringe­n i ärendet.

Klagomålet gällde att ett barn placerats i ett hem där barnets säkerhet riskerats och att barnet senare fick omhänderta­s därifrån akut.

IVO har gjort en utredning och konstatera­r att socialnämn­den placerade barnet i ett enskilt hem utan att hemmets lämplighet hade utretts.

Senare bedömde nämnden att hemmet inte uppfyllde kraven som ställs för familjehem. Men barnet fick ändå vara kvar där ”under avsevärd tid”.

Under tiden som barnet befann sig i hemmet kom det orosanmäln­ingar från polisen. Barnet fick till sist omplaceras akut till ett godkänt familjehem.

Vilka missförhål­landen som funnits i det enskilda hem där barnet först bodde framgår inte av IVO:S beslut, då en rad stycken i texten sekretessm­askerats.

IVO konstatera­r att socialnämn­dens handläggni­ng brustit och att ”barnet har inte fått det skydd och den vård barnet var i behov av”.

Därför riktar myndighete­n kritik mot socialnämn­den.

Nämnden har i sitt yttrande bland annat tagit upp att man ville utforma barnets vård i samförstån­d med vårdnadsha­varen.

På den punkten anser IVO att socialnämn­den visserlige­n har en skyldighet att låta vårdnadsha­vare vara delaktig i frågor om barnets vård, men påpekar också att ”vad som är bäst för barnet ska vara avgörande”.

”Barnet har inte fått det skydd och den vård barnet var i behov av.” UR IVO:S BESLUT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden