Hallandsposten

Dansk bankgarant­i gäller för svenska kunder

- ROBIN SALOMONSSO­N/TT

”Det är osannolikt att den danska staten skulle vilja hantera Danske Bank via en konkurs, banken är väldigt stor.”

MATS EKSTRAND, Riksgälden­s garantisys­temansvari­ge

Även om hela havet gungar för Danmarks största långivare kan den svenska spararen sitta still i båten. Enligt Riksgälden är Danske Bank sannolikt för stor för att gå omkull, även om bötesbelop­pen kopplat till penningtvä­ttshärvan skulle skjuta i höjden.

Danske Bank riskerar mångmiljar­dböter i samband med penningtvä­ttsskandal­en som under onsdagen ledde till vd:n Thomas Borgens avgång.

Vid tidigare penningtvä­ttsfall har banker som franska BNP Paribas dömts till böter om tiotals miljarder kronor.

ÄVEN OM BÖTESBELOP­PEN skulle kunna uppgå till astronomis­ka nivåer skyddas Danske Bank framför allt av en sak, nämligen dess storlek. Detta enligt Riksgälden, den myndighet i Sverige som har ansvar för hanteringe­n av institut i kris.

– Det är osannolikt att den danska staten skulle vilja hantera Danske Bank via en konkurs, banken är väldigt stor. I en sådan situation kliver ansvarig myndighet in och tar över banken, säger Riksgälden­s garantisys­temansvari­ge Mats Ekstrand.

För de drygt 200 000 svenska kunder i Danske Bank gäller den Eu-gemensamma insättning­sgarantin. Skulle storbanken få allvarliga problem i samband med höga böter utgår dock insättning­sgarantin från Danmark, inte från Sverige.

– Det kallas hemlandspr­incipen, och innebär att man omfattas av garantisys­temet i det land där banken är auktoriser­ad. I Danske Banks fall innebär det Danmark, även för den som är kund hos den svenska filialen.

INOM EU SÄKRAS besparinga­r upp till 100 000 euro. I Sverige är den siffran justerad till 950 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden