Hallandsposten

Löfven ger inte upp gemensam asylpoliti­k

- WIKTOR NUMMELIN/TT LARS LARSSON/TT

”Är man ordförande­land då är man till för de länder som ingår i den här organisati­onen. Vi ska ha en gemensam asylpoliti­k på plats, det är många länder som menar att det är jättevikti­gt. Då ska vi driva det och det är hans skyldighet som ordförande.”

Samarbete med Egypten kan bli nästa steg i EU:S försök att få bukt med flykting- och migrations­krisen. Sverige tvekar – och vill fortsatt kämpa för en gemensam asylpoliti­k i EU, trots allt hårdare motstånd.

Inför Eu-ländernas informella toppmötesm­iddag i Salzburg talade både österrikis­ke mötesvärde­n Sebastian Kurz och EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk högt och gärna om Egypten.

– Jag hoppas verkligen att medlemssta­terna är beredda på att fördjupa samarbetet med Egypten, men också andra länder i Nordafrika. Egypten är en viktig, eventuell, partner, säger 31-årige förbundska­nslern Kurz på väg in till mötet.

”Egyptiska myndighete­r har gjort kampen mot människosm­uggling till en prioritet. Som resultat har det inte skett några irreguljär­a avresor från Egypten till Europa i år”, berömmer i sin tur Tusk i sin inbjudan till toppmötet.

Tusk vill därför ha stöd för ett toppmöte mellan Eu-ländernas ledare och Arabförbun­dets ledare i Kairo i februari nästa år. Fast alla är inte förtjusta i tanken. – Jag är inte övertygad. Jag vill höra mer om vad det finns för substans i det. Man ska inte bara träffas för att träffas, sade statsminis­ter Stefan Löfven (S) till svenska journalist­er i Salzburg inför Eutoppmöte­t.

Statsminis­tern betonar att allt samarbete med ”tredje land” måste ske i full respekt för mänskliga STEFAN LÖFVEN (S)

rättighete­r – något som inte allt är fallet i president al-sisis Egypten.

– Oavsett vilket land vi pratar med så måste vi stå upp för mänskliga rättighete­r. Det som görs på den afrikanska kontinente­n görs också i samråd med IOM (Internatio­nella flyktingor­ganisation­en) och UNHCR (FN:S flyktingko­mmissariat) för att vi ska få rätt standard på det, säger Löfven.

VECKANS TOPPMÖTE i Salzburg, som inleddes i går och varar till lunch i dag, är endast informellt och ska inte leda till några beslut. Siktet är i stället inställt på det ordinarie Eu-toppmötet i Bryssel den 18–19 oktober.

Donald Tusk är tydlig med att han vill se större enighet.

– I kväll kommer jag att mana ledarna att sluta skylla på varandra om migratione­n. Trots den aggressiva retoriken går saker i rätt riktning, sade Tusk inför mötet.

– Vi har fått ner antalet irreguljär­a migranter från nästan två miljoner 2015 till färre än 100 000 i år. Det här är till och med lägre än åren före krisen, säger Tusk.

Budskapet är tydligt riktat till framför allt en som inte är på plats: Italiens inrikesmin­ister Matteo Salvini. Han har sedan sitt tillträde i våras skärpt tonen rejält med sina krav på ökad hjälp från andra länder.

INOM EU HAR allt mer fokus på senare tid lagts på ökat gränsskydd.

I Salzburg ska man bland annat diskutera ett nytt kommission­sförslag om att kraftigt utöka gränskontr­ollmyndigh­eten Frontex från dagens 1500 till 10000 gränsvakte­r.

Stefan Löfven är samtidigt bestämd över att EU fortsatt behöver driva tanken att länderna solidarisk­t ska dela på ansvaret för att ta emot de hjälpbehöv­ande.

Då spelar det ingen roll att Sebastian Kurz och Österrike tvekar om det är värt att lägga tid på frågan, anser statsminis­tern.

– Är man ordförande­land då är man till för de länder som ingår i den här organisati­onen. Vi ska ha en gemensam asylpoliti­k på plats, det är många länder som menar att det är jättevikti­gt. Då ska vi driva det och det är hans skyldighet som ordförande, säger Löfven i Salzburg.

 ?? Bild: LARS LARSSON/TT ?? GER INTE UPP. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) hoppas fortfarand­e på en gemensam asylpoliti­k inom EU. ”Vi ska ha en gemensam asylpoliti­k på plats. Det är många länder som tycker att det är jättevikti­gt”, säger han.
Bild: LARS LARSSON/TT GER INTE UPP. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) hoppas fortfarand­e på en gemensam asylpoliti­k inom EU. ”Vi ska ha en gemensam asylpoliti­k på plats. Det är många länder som tycker att det är jättevikti­gt”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden