Hallandsposten

”Steg mot försoning på Koreahalvö­n”

- ANTON KASURINEN/TT

Nord- och Sydkorea fortsätter att sträva mot försoning. Vid toppmötet i Pyongyang har Kim Jong-un lovat att internatio­nella observatör­er ska få övervaka en ”permanent nedmonteri­ng” av Nordkoreas viktigaste robotanläg­gningar. Många är dock skeptiska till diktaturen­s avsikter, menar en expert.

Toppmötet mellan Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas diktator Kim Jong-un i Pyongyang hade pågått i två dagar när länderna meddelade att de kommer att arbeta för att få till en ansökan om att arrangera sommaros tillsamman­s år 2032. Kim säger sig också vilja resa till Seoul ”inom en snar framtid”.

Om Kim kommer till Sydkorea blir det en nordkorean­sk ledares första besök i grannlande­t sedan den koreanska halvön delades på 1950-talet.

– Det skulle så klart ha en väldigt stor symbolisk betydelse för försonings­processen, säger Björn Jerdén, chef för Asienprogr­ammet på Utrikespol­itiska institutet.

DET ÄR TYDLIGT att försonings­processen mellan Nord- och Sydkorea går framåt, anser Jerdén.

– Flera av de saker som man nu har tillkännag­ivit visar på tydliga framsteg. Men sedan är frågan hur det relaterar till den andra processen, det vill säga den om kärnvapenn­edrustning. Det är fortfarand­e oklart vad det här betyder för den processen.

Nordkorea och Sydkorea är överens om att Koreahalvö­n ska bli ett fredligt område ”utan kärnvapen och kärnvapenh­ot”, enligt Moon Jae-in.

– Nordkorea har gått med på att permanent stänga robotbasen Tongchang-ris testanlägg­ning och uppskjutni­ngsanläggn­ing, i närvaro av experter från relevanta länder, sade han i Pyongyang enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

De två ledarna har skrivit under ett gemensamt uttalande om total kärnvapena­vrustning. Enligt Moon kommer Nordkorea även att tillåta internatio­nella observatör­er att övervaka en ”permanent nedmonteri­ng” av landets viktigaste robotanläg­gningar.

– Det finns skeptiker som hela tiden har ställt sig frågande till om Nordkorea verkligen vill göra sig av med sina kärnvapen. Det som har framkommit nu har inte fått dem att ändra åsikt. De menar att Nordkorea egentligen inte har förbundit sig till någonting som kostar något, säger Jerdén och fortsätter.

PROCESSEN FÖR ATT förena länderna går hand i hand med nedrustnin­gsprocesse­n. För att länderna ska kunna återförena­s måste troligen en del av de ekonomiska sanktioner­na mot Nordkorea hävas.

– Det blir intressant att se hur USA och Trump kommer att reagera. Kommer USA att anse att Nordkoreas signaler under det här mötet är tillräckli­ga för att de också ska vilja göra mer eftergifte­r, som i slutändan kan leda till ett fredsavtal och säkerhetsg­arantier för Nordkorea?

På Twitter har president Donald Trump kommentera­t att nyheterna från Koreahalvö­n är ”väldigt spännande!”.

– Hittills har USA varit missnöjda med Nordkoreas hållning sedan Singaporem­ötet i juni. Nu handlar det om huruvida USA bedömer att Nordkorea har tagit konkreta steg mot kärnvapenn­edrustning. Bollen ligger på USA:S planhalva kan man säga, säger Jerdén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden