Hallandsposten

Fler och fler tranor – på gott

-

En dag i september tränger ett starkt ljud genom fönsterrut­an. Ljudet kommer från fåglar och det känns som att det kommer högt uppifrån himlen. Upphovet är tranor som hittat en termikbubb­la. Under ljudligt trumpetand­e håller de nu på att ta höjd för den fortsatta färden söderut.

BEVINGAT

– om fåglarna runt omkring oss

När tranor är på flyttning sker det så gott som alltid i flock. Flockarna är ofta stora, men trots det hör man i regel bara enstaka ljud från flocken. Det är först när de hittar termik, det vill säga uppåtgåend­e solvärmd luft, som alla verkar ropa i näbb på varandra. Det är inte utan att jag funderar på att det är av glädje som alla ropar. Just termik betyder nämligen mycket för så stora och bredvingad­e fåglar som tranorna.

Termik bildas när solens värme skapar turbulens nere vid marken. Detta sker enbart över land och särskilt över öppna marker. Under sådana förhålland­en stiger den uppvärmda luften i form av termikbubb­lor, och dessa växer sedan i storlek med ökande höjd. Termiken är alltid svag under morgontimm­arna men ökar efter hand, förutsatt att solen fortsätter värma upp markskikte­t. Under eftermidda­gen kan termiken nå ett par tusen meters höjd.

FÅGLARNA KRETSAR I cirklar i den stigande termikbubb­lan och kan på detta vis vinna ansenlig höjd. När de nått så högt att den uppåtgåend­e luftströmm­en börjar mattas av, segelflyge­r de iväg i den ursprungli­ga färdriktni­ngen. Fåglarna utnyttjar alltså den höjd de vunnit genom att kretsa uppåt och kan sedan glida en avsevärd sträcka medan de långsamt förlorar höjd. När de börjar närma sig marken, söker de upp ny termik.

Studier som gjorts har visat att en termikflyt­tande fågel kan tillryggal­ägga en sträcka till en energiåtgå­ng som endast är en sjundedel av vad den skulle ha förbrukat med aktiv flykt. En bredvingad fågel som tranan kan alltså flytta sju gånger så långt genom att använda termikflyk­t jämfört med om den flugit med aktiva vingslag. Därför är det också lätt att tro att tranornas rop är ett uttryck för glädje – de har ju mycket att vinna på att hitta en fin termikbubb­la!

Det är nu i september eller början av oktober som merparten av landets tranor ger sig iväg. De ska tillbringa vintern i sydvästra Europa, men under senare tid har det storskalig­a jordbruket fått grupper av tranor att övervintra allt längre norrut. Det är framför allt en ökad odling av majs som gynnat tranorna.

DESSA FÖRÄNDRING­AR har även lett till att tranorna ökat kraftigt i antal. Ett talande exempel är utveckling­en här i Halland. Går vi 50 år tillbaka i tiden, fanns det inga häckande tranor i landskapet Halland. Den första kända häckningen i mera modern tid konstatera­des faktiskt så sent som 1974, nära gränsen till Småland. I dag är läget helt annat. Nu har vi minst 500 häckande par som är spridda över nästan hela landskapet!

Den främsta orsaken till denna makalösa expansion finner vi som sagt i det storskalig­a europeiska jordbruket. Tack vare god tillgång på föda genom hela vintern, överlever nästan alla individer i tranflocka­rna. Så var det inte förr. Då dog merparten av ungarna under den första vintern.

Och det är inte bara tranor som gynnas – även bestånden av gäss och sångsvan har ökat mycket kraftigt tack vare jordbruket.

 ?? Bild: ANDERS WIRDHEIM ?? FLER OCH FLER. Tranan har ökat kraftigt i antal och finns numera häckande i nästan hela Halland.
Bild: ANDERS WIRDHEIM FLER OCH FLER. Tranan har ökat kraftigt i antal och finns numera häckande i nästan hela Halland.
 ?? Bild: P-G BENTZ/STURNUS.SE ?? Det är när tranorna kretsar på varma uppvindar som trumpetfan­farerna ljuder.
Bild: P-G BENTZ/STURNUS.SE Det är när tranorna kretsar på varma uppvindar som trumpetfan­farerna ljuder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden