Hallandsposten

Flytande luciatåg och bockbränni­ng. December var temat när scoutledar­e från hela Sverige tävlade i helgen.

GALTASJÖN: TÄVLING MED DECEMBERTE­MA SATTE SCOUTLEDAR­E PÅ PROV

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Bockbränni­ng, mandelletn­ing i en gryta med 800 liter gröt och Nobelkunsk­ap. När scoutledar­e i helgen drabbade samman i grenar med decemberte­ma var utmaningar­na många.

”Staffan var en stalledrän­g, vi tackom nu så gärna. Han vattnar sin fålar fem, allt för den ljusa stjärna.”

De till luciatåg utklädda scoutledar­na ska inte bara paddla och hålla balansen. Sjunga julsånger ska de också när de tar sig fram på Galtasjön ståendes på en frigolitfl­otte.

Men trots kravet på simultanka­pacitet gick färden runt bojen och tillbaka bra, menar den till pepparkaks­gubbe utklädde, Markus Olofsgård.

– DET VAR LITE skakigt i början, men vi redde upp det på slutet, säger han för att sedan uttrycka sin uppskattni­ng över evenemange­t:

– Det här är höstens höjdpunkt. Det är väldigt kul att träffa alla de här människorn­a som man bara träffar en gång om året, säger han.

Luciatågsp­addlingen är en av de 31 grenar som det tävlas i från tidig lördagseft­ermiddag till framåt fyratiden på söndagsmor­gonen. Det hela är förlagt till ett område beläget strax öster om Oskarström.

Bara ett tjugotal steg bort pågår en annan gren.

”Ska vi sätta några snören runt riset, så vi håller det på plats bara?”

”Vi måste ha nåt så vi kan dra i hop, en kotte eller nåt så vi kan fästa.”

DET ÄR DE TVÅ senaste årens vinnare, BP:S vänner, som med hjälp av björkris, byggplast och snöre bygger en flotte. Därefter är uppgiften att hämta grötris på andra sidan sjön.

Ett antal slitiga minuter senare är så flotten i sjön, och Magnus Sannerud kan konstatera:

– Det gick bra att bygga flotten. Hittills ser det bra ut iallafall, säger han samtidigt som han följer flottfärde­n med spänning.

Och på frågan vilka som kommer dra det längsta strået kommer svaret snabbt:

– Jag tror att vi kommer att försvara titeln, säger han.

Klockan har passerat 16, det blåser upp och regnet hänger i luften. Läge att stänga in sig och kolla vad Netflix har att erbjuda, tänker nog många.

Men inte scoutledar­na. De stannar kvar ute i det fria. För än är det många timmar av tävlande kvar.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? UTMANING. Tyra Thorn-andersen, till vänster, Johan Norrtjärd, Simon Aleryd, Gustav Holmqvist och Markus Olofsgård sattes på prov när det var dags för gren nummer 13.
Bild: ROGER LARSSON UTMANING. Tyra Thorn-andersen, till vänster, Johan Norrtjärd, Simon Aleryd, Gustav Holmqvist och Markus Olofsgård sattes på prov när det var dags för gren nummer 13.
 ??  ?? TRÄARBETE. En av uppgiftern­a var att bygga ett vindskydd, eller ”tomtarnas bod” som träkreatio­nen också kallades.
TRÄARBETE. En av uppgiftern­a var att bygga ett vindskydd, eller ”tomtarnas bod” som träkreatio­nen också kallades.
 ??  ?? SNABBA. BP:S Vänner, med Tobias, till vänster, och Camilla Carlsson i laget, tog 14 minuter på sig för att hämta grötriset.
SNABBA. BP:S Vänner, med Tobias, till vänster, och Camilla Carlsson i laget, tog 14 minuter på sig för att hämta grötriset.
 ??  ?? BRA VAL. Jan-olof Svensson, som var med och arrangerad­e tävlingen, bar en för dagen passande tröja.
BRA VAL. Jan-olof Svensson, som var med och arrangerad­e tävlingen, bar en för dagen passande tröja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden