Hallandsposten

Sparande är en viktig del i pensionssy­stemet och att beskatta sparande är därför en dålig idé.

ENKEL LÖSNING. Om politikern­a menar allvar med att de vill se höjda pensioner behöver de inte förändra hela pensionssy­stemet.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 24/2. Var fjärde företagare sparar inte till sin pension, enligt en ny undersökni­ng från Swedbank. I vintras visade en undersökni­ng från Nordea att det även gäller privatpers­oner – fyra av tio saknar pensionssp­arande (Aftonblade­t 7/2).

DET ÄR EN problemati­sk situation eftersom det egna sparandet är en viktig del i pensionssy­stemet. Siffror från Min pension, ett samarbete mellan Pensionsmy­ndigheten och pensionsbo­lagen, visar att de flesta som är födda på 1980-talet bara kommer att få runt 55 procent av slutlönen i pension – före skatt. Utan eget sparande blir ekonomin knapp.

Det var därför Stefan Löfven (S) i somras började prata om att pensionssy­stemet bör ge 70 procent av slutlönen i pension. Det är möjligen en vällovlig ambition, men orsaken till att pensionern­a sjunker är inte att det i grunden är fel på systemet, utan att vi lever längre. När en intjänad pensionsrä­tt ska räcka längre blir den av naturliga skäl mindre per månad.

Förra årets pensionsup­pgörelse, där de sex partierna i pensionsgr­uppen kom överens om att pensionsål­dern automatisk­t ska justeras med medellivsl­ängden, har förhoppnin­gsvis hanterat de största problemen.

Men det förändrar inte att folk kommer att behöva spara själva. Och där har riksdagens politiker inte varit lika förutseend­e.

2014 AVSKAFFADE Alliansreg­eringen rätten att göra avdrag för individuel­lt pensionssp­arande. I stället införde man investerin­gssparkont­on, ISK, som skulle vara en gynnad sparform. Men när Löfven-regeringen tog över fick Vänsterpar­tiet korn på ISK och drev igenom en skattehöjn­ing.

”Det är som två påsar ostkrokar”, sa partiets ekonomisk-politiska talesperso­n Ulla Andersson om höjningen.

Det var en grov förminskni­ng av problemet. Dels ska man komma ihåg att sparande i investerin­gssparkont­on görs med pengar som redan beskattats med världens högsta skatter på arbete. Dels riskerar skatten att bli mycket högre längre fram, eftersom konstrukti­onen av skatten bygger på statslåner­äntan, som kan öka.

Som en uträkning från Liberalern­a visar blir det inte heller några småpengar på längre sikt. En 25-åring som sparar 2 000 kronor i månaden kommer efter 40 år att ha betalat nästan en halv miljon mer i skatt på grund av skattehöjn­ingen (Di 4/9).

MED EN SÅDAN politik kan man inte bli förvånad om folk sparar för lite. Som tur är är det enkelt avhjälpt.

Om svenska politiker menar allvar med att de vill se höjda pensioner behöver de inte förändra hela pensionssy­stemet. Det räcker med att sänka skatten på sparande.

När en intjänad pensionsrä­tt ska räcka längre blir den av naturliga skäl mindre per månad.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG ?? MINSKAR. Pensionern­a har minskat på senare år, framför allt eftersom medellivsl­ängden ökat.
Bild: HASSE HOLMBERG MINSKAR. Pensionern­a har minskat på senare år, framför allt eftersom medellivsl­ängden ökat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden