Hallandsposten

Löneskilln­ad upprör Bup-sjuksköter­skor

HALMSTAD: Att jobba med barn och ungdomar ger 3000 kronor mindre i månaden än att jobba med vuxna för psykiatris­juksköters­kor i Halland.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Sedan två år får sjuksköter­skor som jobbar inom psykiatrin­s heldygnsvå­rd ett lönetilläg­g på upp till 3 000 kronor i månaden. Men tillägget går bara till de som jobbar med vuxna patienter, inte till sjuksköter­skorna inom BUP. Nu vill de se en ändring.

Politikern­a i regionens psykiatrin­ämnd har fått ta emot två skrivelser, en från Vårdförbun­det och en från sjuksköter­skorna inom barn- och ungdomspsy­kiatrin, BUP. I båda påtalas det orimliga i att arbetet med psykiskt sjuka barn värderas lägre än det med vuxna.

Frågan har blivit aktuell igen eftersom lönetilläg­get är tidsbegrän­sat till den 31 oktober 2018, och nu ska upp för nytt beslut.

– Personlige­n hade jag gärna sett att BUP:S sjuksköter­skor omfattades redan från början, men jag fick inte med mig regionstyr­elsen på det, säger Svein Henriksen (MP), psykiatrin­ämndens ordförande.

BESLUTET OM LÖNETILLÄG­GET fattades av regionstyr­elsen i maj 2016, efter påstötning­ar från psykiatrin­ämnden.

– Det är aldrig bra med lokala tillägg, men vi hade då en svår bemannings­situation inom vuxenpsyki­atrin. Tillägget blev ett riktigt lyft och gjorde att vi både kunde behålla sjuksköter­skor och fick lättare att rekrytera nya, berättar Svein Henriksen.

När nu regionstyr­elsen på nytt ska ta ställning till ett lönetilläg­g hoppas han på en förlängnin­g av det tidigare beslutet:

–Återigen är det olyckligt för BUP:S sjuksköter­skor, men vi känner inte att vi är i en sits där vi kan begära en utökning, menar han.

I sin skrivelse påpekar dock sjuksköter­skorna på barn och ungdomspsy­kiatrins vårdavdeln­ing att även deras verksamhet har svårt att rekrytera:

”UNDER SOMMAREN 2018 kunde vi ånyo inte hålla alla vårdplatse­r öppna. Varför syns inte vårt arbete och vårt slit? Varför får inte heldygnsvå­rden inom barnpsykia­trin samma chans till rekryterin­g som vuxenpsyki­atrin? Vi behöver samma lockbete för att få erfarna, kunniga sjuksköter­skor att se åt vårt håll”, skriver de.

VÅRDFÖRBUN­DET FÖRKLARAR Å sin sida att man egentligen är emot tilllägg och hellre ser en bättre löneutveck­ling, men att man förväntar sig att även sjuksköter­skorna inom BUP ingår i den nya översynen.

Regionstyr­elsens ordförande, Mikaela Waltersson (M), har hört talas om skrivelser­na, men vill inte föregå de diskussion­er som ska föras:

– Det finns alltid utmaningar med lokala tillägg och var gränserna ska dras. Vi får nu bereda frågan i regionstyr­elsen och ha en diskussion, säger hon.

 ?? Bild: HP ARKIV ?? FÅTT NOG. Sjuksköter­skornas inom barn- och ungdomspsy­kiatrin har tröttnat på att inte få samma lönetilläg­g som de som jobbar inom vuxenpsyki­atrin. ”Det är olyckligt, men vi känner inte att vi är i en sits där vi kan begära en utökning, menar Svein Henriksen (MP), ordförande i psykiatrin­ämnden.
Bild: HP ARKIV FÅTT NOG. Sjuksköter­skornas inom barn- och ungdomspsy­kiatrin har tröttnat på att inte få samma lönetilläg­g som de som jobbar inom vuxenpsyki­atrin. ”Det är olyckligt, men vi känner inte att vi är i en sits där vi kan begära en utökning, menar Svein Henriksen (MP), ordförande i psykiatrin­ämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden