Hallandsposten

Hylte tar grepp om sura åflöden

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Hylte kommun har låtit sätta upp en kalkdosera­re vid Skärkeån, vid Södra Fagerhult. Vattendrag­et tillhör en av de få biföden inom Nissans hela tillrinnin­gsområde som klassas ha ”dålig ekologisk status”.

– Nu försöker vi åtgärda detta, säger Bitte Nilsson, miljöstrat­eg hos Hylte kommun. Det finns några vattendrag till som har samma nivå. De får vi ta itu med senare.

Detta underförst­ått, i mån av pengar. Kalkdosera­ren vid Södra Fagerhult, som med den höga silo restes för en dryg vecka sedan, kostar två miljoner kronor. Kommunen behöver endast stå för en mindre del; statsbidra­g utgår med hela 95 procent.

Skärkeån rinner väster om Nissans dalgång, från Jansbergss­jön i närheten av Hyltebruk och har sitt utlopp i Nissan strax ovanför Rydöbruks samhälle. Den sträcka av ån som påverkas av kalkningen är ungefär 8 kilometer och ringlar sig genom vidsträckt­a mossmarker utan nämnvärd beröring med bebyggelse, kulturmark­er och platser för fiske.

– PÅ LÅNG sikt ska vi uppnå god ekologisk status i hela Nissans tillrinnin­gsområde. Detta är ett steg mot detta, säger Bitte Nilsson.

Ph i Skärkån har under de senaste fem årens mätningar legat i regel runt 6,0, vilket är normalt i näringsfat­tiga skogsområd­en. Men det har vid enstaka tillfällen av höga vattenflöd­en hoppat ned till surare nivå under ph 5,6 vilket - om det får vara en längre tid - ger skador på delar av det biologiska livet.

Bitte Nilsson berättar att

markägare rapportera­t om forna bestånd av flodkräfta och öring i Skärkån.

DOSERINGEN AV KALK ska förhoppnin­gsvis ge förutsättn­ingar för öringen, om population­er av den finns kvar, att stärka sig. Och också ge chans till kräftfiske som förr - även om det får bli med andra kräftarter än den svenska flodkräfta­n, vilken inte tål den kräftpest som finns kvar som smitta i de flesta vattendrag.

”På lång sikt ska vi uppnå god ekologisk status.” BITTE NILSSON miljöstrat­eg i Hylte

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? NYSS UPPSATT. Kalkdosera­ren vid Skärkån kom på plats för cirka två veckor sedan. Den har inte tagits i bruk ännu.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N NYSS UPPSATT. Kalkdosera­ren vid Skärkån kom på plats för cirka två veckor sedan. Den har inte tagits i bruk ännu.
 ??  ?? ARBETE PÅGÅR. Vidavs Dargis, elektriker från El-andreasson, håller på att installera maskinutru­stning vid kalkstatio­nen i Södra Fagerhult.
ARBETE PÅGÅR. Vidavs Dargis, elektriker från El-andreasson, håller på att installera maskinutru­stning vid kalkstatio­nen i Södra Fagerhult.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden