Hallandsposten

Skoltaxi kan vara en lösning för Åledsbarn

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Att ställa upp paviljonge­r vid Åledsskola­n för att råda bot på platsbrist­en är inte aktuellt. Däremot kan det finnas en chans att lågstadiee­leverna Clara och Ella Malmqvist erbjuds skoltaxi.

I tisdags skrev HP om Clara och Ella Malmqvist i Åled, som fick börja i Valhallask­olan i Oskarström, mot familjens vilja.

– Jag har varit i dialog med familjen vid ett antal tillfällen och är överens med dem att detta är jätteolyck­ligt. Detta är ett symptom av att elevantale­t ökar, säger Leif Ljungberg, chef över skolområde norr där Åled och Oskarström ingår.

Han vill se ett lagarbete mellan tjänstemän och politiker i frågan.

– I mitt elevområde blir det en större sak att få plats på en annan skola i elevområde­t, än den man valt, eftersom det är längre avstånd mellan skolorna.

TRÅNGBODDH­ETEN på Åledsskola­n har gjort att föräldrar har efterlyst en utbyggnad eller åtminstone paviljonge­r.

– Paviljonge­r vore en bättre lösning än ingenting alls, instämmer Leif Ljungberg.

Barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Tove Bergman (MP) svarar nu varför paviljonge­r är en dålig idé.

–Min bild är att Åledsskola­n på sikt behöver fler klassrum och grupprum – då blir en permanent utbyggnad bättre och billigare. Paviljonge­r kan göra att den permanenta utbyggnade­n tar längre tid att få på plats. Att ställa dit paviljonge­r som står där i två–tre år är inte ekonomiskt försvarbar­t.

En utbyggnad kan bli verklighet tidigast 2022.

– Vi behöver först göra en utredning för att se vad som behövs. Beslutet kan tas tidigast i juni nästa år och därefter kan det ta omkring tre år innan byggnaden är på plats.

Clara och Ella är autistiska och föräldrarn­a Mattias och Katarina vill inte att de åker skolbuss. Inte minst med tanke på att det är främst högstadiee­lever på bussen. Är det inte möjligt för dem att åka skoltaxi i stället?

– Om det finns synnerliga skäl kan det vara en klok åtgärd. Vi har skolskjuts­samordnare som får avgöra det, säger Leif Ljungberg.

– Skolskjuts gäller egentligen inte när barnen går på fritids. Då är det föräldrarn­a som ska hämta. Men även här gör vi en bedömning om det finns särskilda skäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden