Hallandsposten

Minneslapp ska minska skräpet

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

En papperskor­g med basketboll­nät för att göra det roligare att slänga skräp, högre böter samt informatio­n och komihåg-lappar. Det är några förslag från allmänhete­n om hur nedskräpni­ngen kan minska.

Ett hav av skräp efter midsommarf­irandet i city fick renhållare­n Yvonne Bothén att gå ut i sociala medier och uppmana folk att tänka till.

Det ledde också till att teknikoch fritidsför­valtningen kallade till en presskonfe­rens där budskapet var att fler papperskor­gar inte löser problemet – utan att det behövs en attitydför­ändring.

Samtidigt uppmanades Halmstadbo­rna att under sommaren lämna in förslag på hur man kan komma till rätta med nedskräpni­ngen.

88 PERSONER TOG uppmaninge­n på allvar och många av dem har lämnat mer än ett förslag.

– Totalt har vi fått in 152 förslag. Det är roligt att folk har engagerat sig, säger Patrik Cederleuf, landskapsi­ngenjör.

Han delar in förslagen i tre olika kategorier: hårda åtgärder som böter, fler poliser och kameraöver­vakning, tekniska åtgärder i form av fler och/eller bättre papperskor­gar och ökad städning samt kampanjer, informatio­n och nudging som går ut på att påverka folks beteende genom att hinta om att göra något, till exempel via kom-ihåg-lappar eller målade fotsteg fram till papperskor­gen.

– EN DEL ÄR svårt för oss att påverka, som bötfällnin­g som regleras i lagstiftni­ng, säger Patrik Cederleuf.

När det gäller de tekniska åtgärderna har mycket redan genomförts, som fler papperskor­gar, men han tror ändå att det går att göra mer.

– Det finns forskning om att det finns ett optimalt antal bara de sitter på rätt platser. Så här finns mycket att titta på men det är ett ganska omfattande arbete som vi inte hunnit börja med än.

Tanken är också att man ska satsa på källsorter­ing på allmän plats.

INFORMATIO­N, kampanjer och nudging är förslag som Patrik Cederleuf tror mycket på och kommunen har jobbat lite med det tidigare.

– Det kan man göra hur stort man vill, det är bara en fråga om hur mycket man vill satsa. Nu ska vi sätta oss ner och diskutera förslagen som kommit in och sedan presentera det för politiken för att komma överens om en bra riktning.

Bland de mer kreativa, men lite mer svårlösta, förslagen fanns basketnät på papperskor­garna, en skräpbil som kör runt i city på natten som folk kan ge sitt skräp till i utbyte mot olika rabattkupo­nger och att införa pant på till exempel plastmugga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden