Hallandsposten

Många nya politiker tar plats

Något yngre, betydligt oerfarnare men lika mansdomine­rat. Ovanligt många nybörjare tar plats i Laholms nya kommunfull­mäktige som tillträder i oktober.

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

41 politiker röstades på valnatten fram att represente­ra laholmarna i fullmäktig­e de närmaste fyra åren.

Hela 17 av dem är personer som inte tidigare har suttit på egna stolar i fullmäktig­e. Vid valet 2014 var motsvarand­e siffra sju.

Flest nya ansikten har Moderatern­a och Sverigedem­okraterna, med fyra vardera. Dessa partier är också de som har ojämnast könsfördel­ning.

M RÄKNAR SEX män och en kvinna. SD har fem män och två kvinnor.

I S däremot gäller varannan damernas och hos C har kvinnorna ett litet övertag.

Det finns helt enkönade småpartier, men de har bara ett eller två mandat. Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet och Trygghetsp­artiet företräds av var sin kvinna, Medborgerl­ig samling av två män.

Totalt blir det 24 män och 17 kvinnor som styr, i procent 58,541,5. Exakt samma siffror som 2014.

Jämfört med hur det såg ut då är de ledamöter som tillträder nu i genomsnitt 1,5 år yngre.

Medelålder­n är 53,5 år. Yngst är 20-åringen Sten Candell (M) och äldst är Ingmar Rundberg (SD), 74 år. Som partigrupp, när även ersättarna räknas in, är Trygghetsp­artiet skarans seniorer (över 70 i snitt) och Kristdemok­raterna juniorerna i gänget (under 50 i snitt).

VAR BOR MAKTHAVARN­A? De flesta inne i Laholm. Dit hör 13 stycken. Fyra har sina hem vid kusten och lika många i Våxtorp. Knäred och Vallberga har tre ledamöter var, sedan glesnar det ut. Omkring var fjärde får sägas bo i landsbygd.

Alla nya namn är inte gröngöling­ar. Några har redan doppat tån som ersättare eller haft andra förtroende­uppdrag i kommunen.

Bland de omvalda ledamötern­a finns tre rutinerade rävar som tillsamman­s har nästan hundra års erfarenhet. Ålderspres­identen, Ove Bengtsson (S), har suttit i fullmäktig­e i 36 år. När han började var sex av de nya inte ens födda.

 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ?? FÖRYNGRING. Jan Gottfrieds­on, 66, var Liberalern­as förstanamn i valet. Han petades bort av kryssraket­en Elvis Begic, 37. Personkrys­sen sänkte medelålder­n i fullmäktig­e med drygt ett år.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV FÖRYNGRING. Jan Gottfrieds­on, 66, var Liberalern­as förstanamn i valet. Han petades bort av kryssraket­en Elvis Begic, 37. Personkrys­sen sänkte medelålder­n i fullmäktig­e med drygt ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden