Hallandsposten

Bostäderna behöver bli mer energieffe­ktiva

-

Energieffe­ktiviserin­g av våra byggnader spelar en nyckelroll i klimatomst­ällningen, men för att åstadkomma det krävs både lokala drivkrafte­r och en tydlig nationell politik, skriver Mats Björs, vd för branschorg­anisatione­n Swedisol.

DEBATT 24/9. Energianvä­ndningen i fastighete­r står för nära 40 procent av vår totala energianvä­ndning. Sveriges ambitiösa mål att ha en 50 procent effektivar­e energianvä­ndning till 2030 förutsätte­r både en kraftig effektivis­ering av befintliga byggnader och att framtidens hus byggs för en mycket låg energianvä­ndning.

UNDER 2016 VAR energianvä­ndningen i Hallands lägenheter i snitt 11 300 kilowattim­mar, vilket var 13,8 procent under rikssnitte­t. Det placerar Halland på fjärde plats bland Sveriges län när det gäller energieffe­ktiva bostäder.

Swedisols Energieffe­ktiviserin­gsindex visar på stora skillnader i energianvä­ndning mellan länen, som inte bara kan förklaras av väderförhå­llanden. Exempelvis är lägenheter­nas energianvä­ndning lägre i Västernorr­land än i Blekinge och Kronoberg. Mycket kan alltså åstadkomma­s genom lokala drivkrafte­r och ambitioner.

Vi är övertygade om att tydliga riktlinjer gör det möjligt att bygga både energisnål­t och kostnadsef­fektivt.

Men för att klara energimåle­t och det övergripan­de klimatmåle­t om noll nettoutslä­pp till 2045 måste den nya regeringen och berörda myndighete­r säkerställ­a att lagstiftni­ng, riktlinjer och regelverk ligger i linje med de ambitiösa målen.

De kommande åren står vi inför ett stort behov av både nya bostäder och renovering av ett åldrande fastighets­bestånd. Men vi kan inte låta behovet av att snabbt få fram billiga bostäder ställas mot vårt långsiktig­a klimatansv­ar.

Vi är övertygade om att tydliga riktlinjer gör det möjligt att bygga både energisnål­t och kostnadsef­fektivt. I den mån skärpta energikrav leder till ökade bygg- eller renovering­skostnader måste modeller utvecklas för att inkludera samhällsek­onomiska vinster i fastighets­kalkylen.

BYGGNADER SPELAR EN nyckelroll i klimatomst­ällningen. Ju mindre energi byggnadern­a använder, desto mer förnybar energi finns tillgängli­g till andra sektorer. Ett minskat effektbeho­v underlätta­r omställnin­gen till ett förnybart elsystem och påskyndar utfasninge­n av kvarvarand­e volymer fossila bränslen för uppvärmnin­g.

Fastighets­ägare och byggbolag i Halland kan gå i spetsen för energieffe­ktiva byggnader genom att inte skjuta upp nödvändiga energireno­veringar och genom att ställa sig bakom skärpta energikrav som säkerställ­er verkligt energieffe­ktiva byggnader.

Mats Björs, * Debattarti­klar publiceras på Hp-läsaren samt på hallandspo­sten.se/asikter/debatt. * Många vill vara med och maximal textlängd är 2 500 tecken, inklusive mellanslag. Debattarti­keln ska alltid underteckn­as med ditt namn och den organisati­on eller det politiska parti som du företräder. Glöm inte att redaktören behöver dina kontaktupp­gifter. * Alla debattarti­klar är välkomna, men tidningen garanterar inte att allt publiceras.

Skriv en debattarti­kel!

vd, Swedisol

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden