Hallandsposten

Toapapper”

- ELISA AMORELLI/TT

i den italienska senaten, Vito Crimi, beskriver nyheter som ”fake-newsfabrik­er”. Partiets grundare Beppe Grillo har tidigare kallat tidningar för ”dagligt toalettpap­per”.

– VI SER SAMMA utveckling i andra länder i Europa och i USA. Man vill hitta en gemensam fiende, ett hot som man kan ena folk kring, säger Lorenzo Pregliasco som undervisar i medieveten­skap och politik på universite­tet i Bologna, till TT.

Pregliasco brukar uppmana sina elever att lyfta frågan ett snäpp: Växer misstron mot medier för att populistis­ka partier tar makten eller växer partierna på grund av den ökade misstron?

– Jag tror att det främst är det senare alternativ­et. Italien blir allt mer politiskt polarisera­t och många känner sig bortglömda av medierna. Då röstar man på ett parti som lyfter de problem som man anser att medierna mörkar.

Men det får givetvis effekt även åt motsatt håll. När politiker uttrycker * Femstjärne­rörelsen (italienska: Movimento Cinque Stelle, förkortat M5S) grundades 2009 ur det som tidigare varit en proteströr­else, under ledning av komikern Beppe Grillo. I september förra året valdes 31-årige Luigi Di Maio till partiledar­e i en webbomröst­ning. * Partiet är en tidigare proteströr­else mot etablissem­ang och korruption. * Under årets parlaments­val blev M5S en av två stora vinnare med omkring 32,6 procent av rösterna. Främlingsf­ientliga Lega bytte namn från Lega Nord och blev valets andra stora vinnare, med fler väljare i södra Italien. Totalt fick de omkring 17,3 procent av rösterna och övertog ledarskape­t i högerkoali­tionen från Silvio Berlusconi och Forza Italia, som fick 14 procent. De samarbetar också med Italiens bröder (4,3 procent) som har fascistisk­a rötter. misstro legitimera­r det också andra att göra likadant, enligt Pregliasco.

– Det ena göder det andra.

PÅ REDAKTIONE­N DÄR Ilario Piagnerell­i arbetar har det hårdare arbetsklim­atet även lett till en mer riskfylld vardag. Han berättar om en bild som nyligen dök upp i sociala medier föreställa­nde hans kollega med texten ”landsförrä­dare”.

– De kallar henne det eftersom hon rapportera­r om flyktingbå­tarna. Det är inte kul att få hot bara för att man gör sitt jobb, säger han.

Men den senaste tidens utveckling har inte bara varit negativ, anser Piagnerell­i. Om man ständigt måste försvara sig på både gatan och i sociala medier ser man till att alltid ha mycket på fötterna och vara väl förberedd, menar han.

–Det har sporrat oss till att bli ännu bättre och verkligen motivera och tänka till kring det som vi rapportera­r om.

 ?? Bild: ENRIK MEHMETI/TT ?? porter på den italienska tv-kanalen Rai.
Bild: ENRIK MEHMETI/TT porter på den italienska tv-kanalen Rai.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden