Hallandsposten

För Patricia är materialen

VARBERG: FRÅN KLÄDER OCH LAMPOR TILL INREDNING

-

Färg och form. Metall, lin och lera. Textil. Patricia Trambevski ägnar som designer och inredare stor del av sin tid att fundera över material. Gärna i det nybyggda trädgårdsh­uset.

”Jag använde mycket genuina material som lin och ull.”

– Den här sommaren blev vårt trädgårdsh­us – som är lite av en mix av orangeri och trädgårdsh­us – färdigt. Det är min sambos drömprojek­t som han planerat i flera år och det är även han som har byggt det, säger Patricia som sedan tio år driver företaget Isela.

Från att designa kläder arbetar hon i dag huvudsakli­gen med inredning, vilket satt sin prägel i deras trädgårdsh­us.

– Viktigt för oss båda var att enbart jobba med genuina material. Det återvunna handslagna teglet som är teglat upp till nock är från Danmark och tog lång tid att hitta. Det var viktigt för oss att få rätt färg och känsla på stenen då det är en väldigt stor del av huset, säger hon.

Patricia har sitt företag i en lokal i centrala Varberg men hon arbetar i stort överallt. Hemma, på Nordiska Textilakad­emin i Borås där hon föreläser, hos olika uppdragsta­gare eller när hon bara är.

FRÅN BÖRJAN VAR det mode och textil som fick Patricia att intressera sig för design. Redan på högstadiet började hon och en kompis sy, sticka, knåpa och pyssla. Som 16-åring flyttade Patricia från hemmet i Varberg för att bli inneboende i Halmstad så att hon kunde gå det estetiska programmet med inriktning mode och design på Sturegymna­siet. Därefter blev det flytt till Borås och dess Nordiska designskol­a.

– Det var en intensiv och yrkesinrik­tad utbildning där vi hade mycket kontakt med näringsliv­et.

Planen var sedan att söka till textilhögs­kolan men efter att ha sommarjobb­at på museet i Varberg med att göra kläder till medeltidsd­agarna ”Levande fästning” började hon som produktdes­igner på Belid i Varberg. Företaget designar och producerar lampor.

Helt otippat anser hon själv:

– Jag var ju egentligen inriktad på kläder och mode. Men det var för mig en fantastisk skola i designproc­essen, som fungerar likadant i vilken bransch som helst.

Efter åtta år på förtaget sa hon upp sig. Då hade hon redan startat sitt eget klädmärke Isela som var inriktat på slow fashion.

– Jag skapade uttrycksfu­lla plagg som skulle hålla över tid. Som inte bara används en säsong och sedan kasseras. Jag använde mycket genuina material som lin och ull. Det var plagg för såväl fest som till vardag.

I samband med starten hände mycket i Patricias liv. Hon var nybliven mamma till sin dotter som nu är tio år, hon blev anlitad att börja föreläsa på sin gamla designskol­a i Borås, som ändrat namn till Nordiska Textilakad­emin, samtidigt gick hennes pappa hastigt och oväntat bort.

– Det var rätt tufft. Jag saknade min pappa mycket.

I DAG ÄR Patricia mer inriktad på inredning, det gäller allt från privata hem till företag. Hon jobbar mycket med koncept och story telling där syftet är att förstärka och förhöja upplevelse­n av ett varumärke, ett företag eller en organisati­on. När det gäl-

 ??  ?? OASEN. Trädgårdsh­uset har blivit en omtyckt plats att ta en paus i, gärna fika med vänner och familj. ”Det är även vår favoritpla­ts att äta frukost tillsamman­s på helgen” säger Patricia som kan se him-
OASEN. Trädgårdsh­uset har blivit en omtyckt plats att ta en paus i, gärna fika med vänner och familj. ”Det är även vår favoritpla­ts att äta frukost tillsamman­s på helgen” säger Patricia som kan se him-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden